Dobai Zoltán ismét két karral dolgozhat

2013 nyarán a zákányszéki férfinak egy munkabaleset következtében amputálni kellett a jobb karját. A kezdeti nehézségek után Zoltán hamar megtanult egy kézzel élni és dolgozni. Küzdőszelleme és optimista természete csodálatra méltó.dobai

Matuszka Antal zákányszéki polgármester, a ROTARY CLUB Mórahalom tagja összefogást, segítségnyújtást kezdeményezett, amit a Délmagyarország és a MÓRANET-TV is felkarolt, és rendszeresen tudósított a jótékonysági akcióról. Akkor jártak először Zoltán tanyáján, amikor hírét hallották, hogy segítségre van szükség egy művégtag beszerzésében. Bemutatták, micsoda akaraterővel küzd egy karral a mindennapokban, nem veszítve el hitét, reményét. Az egész Homokhátság, a Lapkom Alapítvány Dobai Zoltán mellé állt, és az elmúlt időszakban jótékonysági Rotary futónapot, retrobulit és jótékonysági gálát is szerveztek, ahol több százan támogatták a nemes célt.

Másfél évvel a baleset után egy szintén nehéz, de sokkal teljesebb élet kezdődhet Dobai Zoltán számára. Hosszú szervezést követően, egy hónappal az utolsó jótékonysági rendezvény után megkapta a speciális, neki készített végtagot. A MÓRA-NET TV ismét felkereste a férfit, aki örömmel mesélt új jobb karjáról.

– Nemrég zárult a jótékonysági akció egy gálával Zákányszéken, és arról szóltak a hírek, összegyűlt a pénz a művégtagra. Most pedig örömmel hallottuk, hogy sikerült beszerezni és felszerelni ezt a kart. Hol, hogyan történt ez, valóban külföldre kellett emiatt utazni?
– Igen, március 16-ával kezdődően egy hétig voltunk Németországban, ott történt meg az ellátás. Hétfő reggeltől péntek délutánra kész is lett a kar, kettő műszerész és egy gyógytornász közreműködésével. A műszerészek készítették a kart, a gyógytornász pedig megkereste azokat az izomjeleket, amiket a kar működtetéséhez használtak.

Kivel utazott?
– Bátyámmal, mert ő igen jól tud angolul. Segített a fordításban és a mindennapi eligazodásban, közlekedésben.

– Milyen volt az az egy hét, hogyan zajlott, és hogy haladtak a végső cél felé?

– A műszerészek először megnézték, hogy milyen állapotban van a csonk, amire a protézist készítették. Legelőször a tokrendszer, pár napon belül a felkar, majd az alkar, és utána pedig a kéz készült el. Természetesen mindez pontos méretezés alapján történt, hogy a két oldal (jobb és bal) szimmetrikus legyen.

– Jól gondoljuk, hogy ez a kar egyedi, kizárólag az Ön számára készült?
– Igen, ez teljesen egyedi. Nem vagyunk egyformák, teljesen más a testalkatunk, más egy-egy váll, kéz, alkar, felkar, minden.

– Hogyan képzeljük el a műkar működését, hogyan tudja működtetni, milyen nehézséget okoz ez a kezdetekben?
– Ez mindig okoz egy kis nehézséget, de vannak nagyon jó érzések, például hogy amit meg akarok fogni, azt meg bírom fogni, és el tudom engedni. Minden nap hoz új dolgokat. Meg kellett szokni azt, hogy egy karom van, most szokom azt, hogy megvan mind a kettő. Ez az, amit még nagyon sokat kell gyakorolni. A kar izomvezérléssel nyit és zár. Az érzékelők a lapocka-, valamint a mellizomra csatlakoznak. Ha mindkét izomcsoport egyszerre mozdul, akkor a könyök nyit, vagy zár. Hosszú tanulási, gyakorlási folyamat elején tartok, gyógytornászhoz kell járni, és telefonon tartom a kapcsolatot a németországi cég hazai képviselőjével. Vele várhatóan a jövő héten is fogok találkozni, a gyógytorna és a gyakorlás eredménye szerint módosítjuk a beállításokat.

Dobai Zoltán alig két hete használja a műkart, és máris remekül tudja irányítani, egyre több mozdulatra képes vele. Mindennap egy folyamatos küzdelem, új kihívás, de megéri, hiszen néhány hónap múlva a kitartó gyakorlás és rendszeres használat nemcsak a mindennapi életben, de a munkában is segíteni fogja Zoltánt. A férfi kitartása az első pillanattól példaértékű. Akaratereje és derűlátása garancia arra, hogy új karjával bármire képes lesz a jövőben.

A MÓRA-NET-TV riportja
alapján lejegyezte: Tanács Klára

A Móra-Net tv felvétele:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.