Kirabolták a madárparkot: fácánokat és selyemtyúkokat pakoltak zsákba

Délmagyarország – 2016. 07. 21 – Tímár Kriszta

Több mint félszáz madarat loptak el kedden éjszaka a Zákányszéki Madárparkból. A tolvaj felkészült volt: értékes pávanövendékeket, fácánokat és selyemtyúkokat pakolt zsákjába. Húsz perc alatt kifosztotta a parkot.

– Biztos, hogy látogatóként néhány nappal korábban már felmérte a terepet – beszélt arról a tolvajról Rácz Sándor, aki mindössze húsz perc alatt több mint ötven madarat lopott el tőlük. Az ismeretlen a szomszéd telekről, a palakerítést lebontva jutott be, éppen egy olyan ketrecbe, amely kívülről nem volt lezárva – mutatta a Zákányszéki Madárpark tulajdonosa.

Nem csak ez jelezte azonban felkészültségét. – A fehérpáva-növendékek egy ketrecben voltak a kis gyöngytyúkokkal. A két madár fiatal korában szinte teljesen egyforma, viszont az egyik világossárga, a másik fehér. A tolvaj viszont a sötétben is tökéletesen kiválogatta az ezerforintos gyöngyösök közül a 20 ezer forintot érő fácánokat.

Összesen húsz pávanövendéket vitt el, és két felnőtt tojót. Utóbbiak szinte felbecsülhetetlen értékűek, hiszen azok már bizonyítottan termékeny madarak. Piaci értékük darabonként 60 ezer forint, de ennél lényegesen nagyobb kár érte azzal a vállalkozást, hogy elveszítették ezeket az állatokat.

Kirabolták a madárparkot

– A park állományát a szaporulat értékesítéséből pótoljuk és tartjuk fenn. A növendékek és a tojók elvesztésével viszont az idei évünk derékba tört. Ráadásul pont most, amikor az állományunk megduplázására készültünk. Szerettünk volna ugyanis a Balatonon is nyitni egy madárparkot – mesélte Rácz Sándor. Mindössze négy növendéke maradt a parknak. Ezeket még lámpázni kellett, ezért a házban voltak. Odáig nem merészkedett a tolvaj a kutya miatt, amely a tulajdonosokkal együtt átaludta a rablást.

Egzotikum a pusztában

A Zákányszéki Madárparkot 2012-ben a top 100 hazai látnivaló közé sorolták. Közel 90 állatfajjal, hozzávetőleg 250 példányból álló törzsállománnyal rendelkeznek. A ritka egzotikus madarakon kívül pedig olyan érdekességekkel is találkozhatnak az idelátogatók, mint a nutria és az emu.

A pávák mellett a betörő 12 aranyfácánt és 20 selyemtyúkot is elvitt. A madarak piaci értéke több mint félmillió forint, két hónap múlva azonban már 700 ezer forintot is érhet ez az állomány. A két ellopott felnőtt pávatyúk közül az egyiket egyébként már pótolták egy barát segítségével. – Sajnos a fehér pávatyúk pótlása már nehezebb lesz, ilyen ivarérett madarat ugyanis jelenleg sehol sem árulnak az országban.

A park tulajdonosa rendőrségi feljelentést tett. A köztéri kamera felvétele, illetve a korábbi napok látogatói listájának áttanulmányozása után nagyjából azt is sejti, ki lehet a tettes. Azonban ennek ellenére sem bízik abban, hogy visszakapja állatait. – Erre nagyon ritkán van példa – magyarázta. – Azt sem lehet tudni, hogy a zsákokba összedobált madarak közül mennyi élte túl a rablást. Mindenesetre akit csak lehetett, értesítettünk, így reméljük, hogy nehezen tudja majd értékesíteni az állatainkat.

További fotók a delmagyar.hu oldalon.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.