Volt egyszer egy Madárkert

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla (a cikk itt olvasható), bezárta kapuit a Zákányszéki Madárkert és Balatoni Madárkertként működik tovább, Kerekiben. A ZakaHom-e Egyesület 2018. április  30-án  buszos kirándulást szervez a madárkertbe. Erről részletek hamarosan. 
A madárkert tulajdonosai a következő levelet juttatták el hozzánk, amelyet változtatás nélkül közlünk.

P1050325

„Közel negyed évszázados fennállás után 2017 év végén a Zákányszéki Madárkert végleg megszűnt.
Látogatói a kezdetekkor elsősorban környékbeli gyerekek, majd az ismertebbé válás során madártenyésztők voltak. Az ezredforduló után egyre nagyobb számban jelentek meg országos szaklapokban írásaink, melyek következtében már évi ezer főre duzzadt a látogatók száma. Ennek hatására született meg a döntés, hogy hivatalosan is madárbemutatóként, belépőjegy ellenében lesz a Madárkert megtekinthető. A park állatállománya már-már állatkerti méretűre duzzadt, a madár fajok számát tekintve csak a nyíregyházi állatkert múlta felül. A tenyésztés továbbra is része volt a madárgyűjtemény fenntartásának, csupán a látogató forgalomból származó bevételből nem tudtuk volna a park fennmaradását biztosítani.

Az egykori díszmadártenyészet megnyitásával, a hazai hobbiállat-tenyésztés kultúráját szerettük volna magasabb színvonalra emelni, még ha ez a szándék nem is lett sikertörténet.

Szabadidős programként viszont egyre népszerűbbek lettünk, mellyel ismertséget és hírnevet szereztünk falunknak, Zákányszéknek is. Mivel szerettünk volna a hobbinkból hosszútávon működő munkahelyet teremteni, ez már a Móra Ferenc utcai telephelyen nem volt megvalósítható. A Madárkert 2015-ben sokszor elérte maximális kihasználtságát, jó tenyészidény mellett több mint hétezer látogatót fogadva. Ekkor már jelentkeztek a problémák a helyszűke miatt, így nem volt sokáig halogatható a telephelyváltás. Ennek érdekében együttműködési és támogatási lehetőségeket kerestünk helyben és a környező településeken is.

A 2016-os év megmutatta, hogy milyen törékeny lábakon is áll az önfenntartásra épített madárpark. A tavaszi idényben kirándulók százai mondták le látogatásukat az esős idő miatt, mely probléma szeptemberben szintén megjelent. Nyáron betörtek hozzánk és hiába derítettük fel az elkövető személyét, a biztosító nem fizetett, jelentős anyagi veszteség ért bennünket.

Októberben megjelent a madárinfluenza a térségben, így a védőkörzet kiterjesztése miatt november 1-től 2017 márciusáig gyakorlatilag nem volt semmilyen bevétele a családnak. A Zákányszéki Önkormányzattal közösen tervezett madárpark pályázati elbírálása sem történt meg a 2016-os évben.


Reálisan átgondolva helyzetünket és az erre való megoldásokat, nyilvánvaló volt, hogy egy akkora beruházás, amire új telephelyként szükségünk volt, sok tízmilliós összeget igényel. Külső támogatás nélkül, turisztikai szempontból félreeső településen fejlesztési céljainkat önerőből létrehozni több mint ésszerűtlen lett volna, így 2017 év elején árulni kezdtük a zákányszéki parknak helyszínt adó lakóházunkat.

Új fejezet kezdődött életünkben, amikor a Balaton közelében lévő ingatlanunkon elkezdtük építeni az új madárparkot, ahol tények és statisztikai adatok alapján is összehasonlíthatatlanul nagyobb a turistaforgalom.

Az utolsó év sikeresnek számított a zákányszéki park életében. Az egyébként is erős látogatóforgalomból kiemelkedett a helyi lakosok érdeklődése, amit ezúton is köszönünk. Kár, hogy nem egy kicsit korábban jött, hiszen lokálpatriotizmusunk hajlandó lett volna felülírni a racionalitást.
Nem könnyű sok száz éves generációs kötelékeket elszakítani a megélhetés érdekében, de sikerült létrehoznunk egy új madárparkot több telek összevonásával 7000m2-en, ahol mintaértékű, európai színvonalú állattartási körülmények közt tekinthetik meg madarainkat a látogatók.

A zákányszéki lakosokat a jövőben is kiemelt szívélyességgel várja Balatonföldvártól 5 km-re, a Köröshegyi Völgyhíd déli oldalán lévő Kerekiben a Balatoni Madárkert.”

Ráczné Csóti Tímea
Rácz Sándor

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.