Esküvő a kijárási korlátozás idején, valamint az egyéb anyakönyvi ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztatás

A koronavírus-járvány mindenki életét felborította. A nagyobb családi összejöveteleket, így az esküvőket is sokan elhalasztják. A 2020. március 28-án életbe lépett kijárási korlátozás nem tiltja, ha valaki házasságkötésre megy szűk körben.

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.
A rendelet szerint alapos indok a házasságkötést szűk családi körben.

 A fentiekre tekintettel, az ügyfeleink és anyakönyvvezetőink, munkatársaink védelme érdekében kérjük az alábbiak figyelembevételét.

  1. A házasságkötési szertartás alkalmával lehetőleg 5 fő (házasulandók, tanúk, anyakönyvvezető), de legfeljebb 10 fő legyen jelen.
  2. A szertartáson részvevők – büntetőjogi felelősségük tudatában – kötelesek megfelelni a COVID-19 vírussal kapcsolatos járványügyi intézkedéseknek, illetve betartani az azzal kapcsolatos mindenkor hatályos jogszabályokat, valamint nyilatkozatot tenni arra vonatkozóan, hogy a szertartást megelőző 14 napon belül nem tartózkodtak külföldön, és nem érintkeztek olyan személlyel, akinél a fertőzés gyanúja felmerült vagy hatósági karatén alá helyezték.
  3. A házasságkötő terem kizárólag a házasságkötés idejére vehető igénybe, azt a szertartást követően haladéktalanul el kell hagyni,
  4. A fizikai kontaktusok minimalizálása, mellőzése (pezsgőzés, gratulációk, kézfogás, köszöntő ölelések).

A már korábban házasságkötésre bejelentkezett jegyesekre és házasságkötésükre vonatkozó ideiglenes szabályok:

  • A pároknak lehetőségük van lemondani, vagy későbbi időpontra halasztani házasságkötésüket. Ilyen irányú szándékukat kérjük jelezzék az ado@zakanyszek.hu, penztar@zakanyszek.hu e-mail címek egyikén, vagy hivatali munkaidőben telefonon a 06-62-590-490-es, illetve a 06-30-606-2376-as számok 119-es vagy 120-as mellékein.

A szabályok a járványügyi helyzet alakulása következtében gyakran változnak, ezért mindenképpen javasoljuk az anyakönyvvezetőknél történő előzetes érdeklődést!

 Az anyakönyvi ügyintézéssel kapcsolatos szabályok

Az ügyintézéshez kapcsolódóan a személyes ügyintézést a minimálisra csökkentettük, megjelenni csak a jogszabályban kötelezően előírt, vagy az ügyintézővel telefonon, e-mailben előre egyeztetett esetekben lehetséges.

Kapcsolatfelvétel: telefonon a 62-590-490-es számon, e-mailben pedig az info@zakanyszek.hu címen.

A fenti intézkedések visszavonásig, valamint az országos helyzet figyelembevételével érvényesek!

Megértésüket köszönjük!

Gárgyán István – jegyző

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.