Megkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, új szabályok léptek életbe vidéken

Tájékoztatom a lakosságot, az üzleteket működtetőket, a szolgáltatókat, hogy 2020. május 4. napjától új védelmi intézkedések kerültek bevezetésre. A Kormány elfogadta a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendeletét (a továbbiakban: Rendelet), mely térségünkre, településünkre vonatkozó alábbi legfontosabb intézkedéseket tartalmazza.

A Rendelet 2. §-a általános védelmi intézkedéseket tartalmaz. E szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Az Idősekre vonatkozó védelmi intézkedések:

Saját maga és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathat. Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 év feletti személy tartózkodhat.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések:

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A korábbi szabályozás továbbra is érvényes, mely szerint. az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás kivételével üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. Szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható. A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a látogatható hely üzemeltetője gondoskodik. A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

Rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések:

Továbbra is érvényes szabály, hogy rendezvény nem tartható, valamint a közművelődési intézmények látogatása – az ott foglalkoztatottak kivételével – tilos.

A rendezvények megtartására vonatkozó előbbi korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

Sportrendezvények és sportedzések

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló
170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szól. Eszerint Magyarország egész területén sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Matuszka Antal – polgármester

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.