A koronavírus járvány elleni zákányszéki védőoltásokkal kapcsolatos információk

A koronavírus járvány elleni védekezésünk fontos állomásához érkeztünk itt Zákányszéken is. Ahogyan arról már értesülhettek a médiából, a héten megkezdődik a védőoltások beadása a háziorvosok által is. Ennek menetéről, feltételeiről szeretnék pár szóval tájékoztatni mindenkit, hogy a lehető leggördülékenyebben, idegességtől, feszültségektől, félelmektől mentesen tudjuk végezni az oltásokat. Jelen állás szerint a menete a következő lesz :

  1. Védőoltást csak annak adhatunk, aki már regisztrált a regisztrációs lap visszaküldésével, vagy online a vakcinainfo.gov.hu oldalon!!! Aki szeretne védőoltást kapni, annak ezt a lépést muszáj megcsinálni, enélkül nem kaphat, bármennyire is jogos lenne!!!
  2. Minden korcsoportról kapunk egy páciens listát az ÁNTSZ-től, amiben fel van sorolva, hogy az adott korosztályból kik regisztráltak már az oltásra, és nekünk kötelező a lista szerint haladni az oltásokkal. Emiatt az asszisztensnőink felhívnak minden beteget a listáról, informálva őket, hogy melyik napon hány órakor lesz az oltásuk. Erre az időpontra be kell jönni a rendelőbe. Aki járóképessége miatt nem tud bejönni, azt betegszállítókkal az oltópontra szállíttatjuk és ott kapják meg az oltást. Ha valaki ágyban fekvő, akkor a lakásán kapja meg az oltást.
  3. A kiértesített pácienseknél az oltás előtt pár nappal, a családból valakinek be kell jönnie az oltáshoz szükséges dokumentációkért, amiket otthon ki kell tölteni, és az oltás napján kitöltve aláírva kell hoznia magával.
  4. Az oltást követően kötelező 30 perces megfigyelés történik mind a rendelőben mind az oltópontokon.
  5. A vakcinák közötti választásra sem nekünk, sem a betegeknek nincs lehetőségük. A héten a rendelőben a Moderna, az oltópontokon a Pfizer vakcináját kapják a betegek. De ez hétről hétre változik, mert sajnos nincs elég oltóanyag. A héten mindkét praxisban 10-10 beteg beoltásához elegendő oltóanyagot kaptunk, és 6-6 ember mehet az oltópontokra. Őket a kapott lista alapján hívhatjuk be. Változtatásra, sorrend cserére sem nekünk, sem a betegeknek nincs mód!
  6. Mivel a lista kötött, senkit nem felejtünk ki, nem tudunk rajta változtatni sem, így bármennyire is lélekölő mindenkinek a várakozás, kérem emiatt ne telefonáljanak, mert enélkül is küzdünk azzal, hogy mindenki elérjen bennünket az akut problémák miatt, és a felesleges plusz telefonok, az éppen segítségre szoruló társainktól veszik el az időt. Kérem legyünk tekintettel rájuk!
  7. A védőoltásokat a rendelési időn kívül 15 perces időpontok alapján adjuk. Az időpontok betartása nagyon fontos, mivel a vakcina nagyon érzékeny, sérülékeny, és 1 ampulla fajtától függően 5 illetve 10 adagot tartalmaz, és első adag beadása után pár óra alatt be kell adni mindet, különben hatástalanná válik. Emiatt az oltás ideje alatt, sem egyéb panaszok megbeszélésére, sem leletek megmutatására, sem gyógyszerírásra nincs lehetőség.
  8. Reméljük, hogy amint több vakcina érkezik, úgy az oltási folyamatokat is fel tudjuk gyorsítani és mindenki, aki szeretné megkaphatja mielőbb a vakcinát.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/

A rendelők dolgozói nevében köszönjük a türelmet, a kedvességet és megértést, amivel ebben a mindenki számára frusztráló, feszült helyzetben eddig is segítették a munkánkat!

Dr. Sebestyén Balázs és Dr. Mester Lajos

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.