Hőségriadó

dr. Müller Cecília tisztifőorvos asszony az ország egész területére vonatkozóan III. fokú hőségriasztást rendelt el 2022.06.27-én (hétfő) 00:00 órától kezdődően, 2022.06.30-án (csütörtök) 24:00 óráig.

Az előttünk álló nyári időszakban hőhullámok tehetik próbára tűrőképességünket.
Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, az élet és vagyonvédelem érdekében a legvalószínűbb veszélyes időjárási eseményekről előbb figyelmeztető előrejelzéseket, majd a bekövetkezés előtt legalább 1-3 órával riasztást ad ki. Amennyiben a nyári időszak veszélyes időjárási jelenségeinek hatásai azt szükségessé teszik, a Katasztrófavédelem közérdekű közleményt tesz közzé a médiában.

A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetnek a televíziók és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat weblapjáról a veszelyjelzes.met.hu címen.

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Arra kérek mindenkit, hogy a nyári kánikula idején különösen ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető katasztrófavédelem weboldalán (www.katasztrofavedelem.hu).

Segélyhívószám: 112

Légkondicionált helyiségek Zákányszéken (ügyfélfogadási, nyitvatartási időben):

– Zákányszéki Szociális Központ (“Étterem”, Lengyel tér 1.)

– Hunor COOP ABC (Dózsa György utca 54.)

-PAPP ABC (Dózsa György utca 56.)

 Hasznos linkek:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozlemenyek/1587-hetfotol-csutortok-ejfelig-harmadfoku-hosegriasztas?highlight=WyJob3NlZ3JpYXN6dGFzIl0=

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/265927/hetfotol-csutortok-ejfelig-harmadfoku-hosegriasztas

Tisztelettel:

Matuszka Antal István
polgármester

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.