Madárinfluenza-megfigyelési körzet elrendelése Zákányszéken!

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály CS/I01/03133-6/2022. számú határozatában Zákányszék község teljes közigazgatási területére “MEGFIGYELÉSI KÖRZETET” rendelt el egy sándorfalvi és egy szentesi baromfiállományból származó mintákból kimutatott magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírus megállapítása miatt az alábbi térkép alapján.

Az állományokat csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet megóvni. 

  1. TILOS a baromfi, tojásrakás előtt álló baromfi, napos baromfi és tojás megfigyelési körzeten belüli mozgatása, kivéve a megfigyelési körzeten át közúton vagy vasúton történő, kirakodás vagy megállás nélküli átszállítását. E tilalom alól a megyei kormányhivatal a megfelelő járványvédelmi intézkedések alkalmazása után adhat felmentést.

  2. TILOS a baromfi, tojásrakás előtt álló baromfi, napos baromfi valamint tojás szállítása a megfigyelési körzetből a megfigyelési körzeten kívül fekvő gazdaságokba, vágóhidakra, csomagoló központokba, vagy tojástermékek előállítására szolgáló létesítménybe, a mellékelt határozatban foglalt kivételekkel.

  3. A megfigyelési körzetben elrendelt további tilalmak összességét a kormányhivatali határozat szintén tartalmazza.

A határozat annak visszavonásáig hatályos, melyről értesíteni fogjuk a lakosságot.

A teljes határozat innen letölthető.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán:

https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.