KreA(k)tív – Katona Éva

Új sorozatunkban – amely havonta jelentkezik majd Zákányszék honlapján és a Kis Újságban – azoknak az aktív, kreatív zákányszékieknek kínálunk bemutatkozási lehetőséget, akik az ügyességet türelemmel és kitartással ötvözve különböző kézműves technikáknak hódolnak. Tevékenységüket hobbi szinten űzik, elsősorban saját maguk szórakoztatására, de szívesen osztják meg tapasztalatukat és alkotásaikat másokkal is. A kézműves csodák – a család és a munka mellett – a szűkre szabott szabadidőben, gyakran az éj leple alatt készülnek. Aki valamilyen formában megtapasztalta már az alkotás örömét, tudja, hogy ilyenkor téren és időn túl egy másik dimenzióba kerül az alkotó ember…  ezáltal nyughatatlan módon mindig keresni fogja az alkalmat, hogy ismét hódolhasson szenvedélyének. Ez a folyamat felpörget és egyben megnyugtat, és ajándék nem csak a „kreatívkodónak”, hanem azoknak is, akik részesülnek a saját kezűleg készített meglepetésekben.

A facebookon szinte naponta láthatjuk, amikor kreatív ismerőseink az első próbálkozásaikat, sikerélményeiket, tapasztalatukat megosztják másokkal. A fotókon gyöngyből készült fák és virágok, drótékszerek, papírfonott dísztárgyak, asztali és ajtódíszek, papírhajtogatások, hímzések, üvegfestések szerepelnek… és ki tudja, mi minden készül még ezen kívül környezetünkben, amiről eddig nem hallottunk.

A végeredményekben gyönyörködve több kérdés is felvetődik bennünk: ki-ki hogyan kezdte, miért éppen ezt a technikát választotta, miket készített már eddig, milyen tervei vannak még…? Elsősorban ezekre a kérdésekre szeretnénk választ kapni új sorozatunkban a hobbi-alkotók rövid bemutatásával.

Katona Éva így mesél hobbijáról:

„Kb. 2 éve kezdtem el, legelőször a családomnak szerettem volna kedveskedni, így karácsonyra készítettem néhány gyöngyfát, majd kicsit továbbfejlesztve elkészítettem az első rózsám, és onnantól kezdve már csak a virágokkal kezdtem foglalkozni. Azóta sok-sok virágot készítettem, mindegyik élethű, valós virághoz hasonló, többek között rózsát, liliomot, amarilliszt, íriszt, kardvirágot, kálát és orchideát. Készítettem már csokrokat, szálas virágokat, kosárkákat, kitűzőket, koszorúkat és cserepes növényeket is. Rendkívül időigényes, aprólékos és türelmet igénylő elfoglaltság, de szeretem, mert tudom, hogy szépet és maradandót alkotok.”

 Katona Éva munkái

2015 októberében a Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtárban valamennyi alkotó munkáját bemutatjuk egy kiállításon. Addig pedig kérjük, kísérjék figyelemmel KreA(k)tív sorozatunkat.

Folyamatosan várjuk a konyvtar@zakanyszek.hu e-mail címen azok jelentkezését, akik szeretnének élni a bemutatkozás lehetőségével.

Paraginé Tóth Edina

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.