Lezárult Mórahalom és Zákányszék közös szennyvízberuházása

12 év munkájának eredményét ünnepelhette Mórahalom és Zákányszék május 14-én, az együttműködésük eredményeként létrejött beruházás végén. Befejeződött a két homokháti település szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási projektje, mely az országban eddig egyedülálló technológiát honosított meg. A nagyszabású pályázati program és beruházás zárórendezvényén a köszöneté volt a főszerep.

A beruházás megvalósítási szakasza 2011 augusztusában indult a Támogatási szerződés aláírásával. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a kivitelezési munkák a 2012. november 26-án indultak el mind a két településen, mellyel egy lakossági szemmel hosszú, azonban kivitelezői szemszögből igen rövid, gyors tempóban végrehajtott munka időszaka következett.

Nógrádi Zoltán, a Mórahalom-Zákányszék Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás elnöke rendhagyó összegzésében elmondta: hosszú és küzdelmes folyamat végén vannak, hiszen az elmúlt évek következetes és kemény munkája kellett a magas szintű elvárásoknak megfelelő beruházás elvégzéséhez. Mórahalom polgármestere köszönetét fejezte ki a lakosságnak türelmükért, hiszen olykor sok kellemetlenséggel kellett szembenézniük az építkezések során. Emellett a polgármester nem feledkezett meg a kivitelezők és mérnökök mellett a projektmenedzsment csapatáról sem, akik – a folyamatos ellenőrzést végző felügyeleti szervek szerint is – minta értékűen dokumentálták az Európai Uniós pályázatot.

DSC_2055-2

További képek facebook oldalunkon

A társpályázó Zákányszék község polgármestere említést tett elődjéről, aki 2003-ban először terjesztette az akkori képviselő-testület elé a szennyvízberuházással kapcsolatos terveit. Matuszka Antal a zákányszékiek anyagi hozzájárulását emelte ki: a polgármester elismerését fejezte ki a lakosságnak, amiért az elhúzódó beruházás ellenére is együttműködtek az önkormányzattal és a kivitelezőkkel is.

De mi is lett a kitartó munka eredménye? A kivitelezést végző DSZM Konzorcium (Délút Kft. és Szeged Beton Kft.) kiépítette Zákányszéken a gravitációs rendszerű szennyvízhálózatot, pneumatikus átemelőt, továbbá közel 10 km-es szennyvíztávvezetéket Zákányszék és Mórahalom között. A beruházás eredményeként 655 háztartás kötött rá a hálózatra, mellyel biztosított Zákányszék teljes belterületi szennyvízelvezetése. Mórahalom egyes részein elvégezték a szennyvízelvezető rendszer kapacitásnövelését és rekonstrukcióját, valamint megépítették Mórahalom és Zákányszék szakaszos betáplálású, SBR biológiai tisztítási technológiájú szennyvíztisztító telepét. Érdekesség, hogy pneumatikus átemelő elsőként épült az országban, s a szakemberek szerint kiválóan teljesít, így remélik, a jövőben más települések is átveszik ezt a sikeres gyakorlatot. A Zákányszéken épült átemelő levegőnyomás segítségével eljuttatja a szennyvizet a mórahalmi tisztítótelepig még azelőtt, hogy beindulnának az erős szaghatással járó, bomló folyamatok. A szakembereket is meglepte, hogy a várt határértékeknél sokkal kevesebb a szennyezőanyag tartalma a tisztított víznek. Eddig ilyen technológiát sehol az országban nem alkalmaztak, mely még inkább növeli a közel 2,5 milliárd Forintos beruházás jelentőségét.

A 95 %-os támogatási intenzitású pályázat mindkét település életében mérföldkő jellegű. Mind a lakosság életszínvonalához, mind a vállalkozások letelepedéséhez, illetve a káros környezeti hatások kivédéséhez hozzájárul. A településvezetők egyetértenek: a szennyvízberuházás egyértelmű gazdaságélénkítő hatással bír. Varga Zsolt műszaki szakértő a zárórendezvényen elmondta: a tisztított szennyvíz egy része a Nagyszéksós-tó szikes élőhelyének vízpótlására szolgál, ilyen módon is hozzájárulva a térség élhető környezetéhez.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.