A Masamód Zákányszéken – beszélgetés D. Tóth Júliával

A zákányszéki kultúrház színpadán most először vendégszerepel a Mórahalmi Színtársulat, melynek elődje már a múlt század harmincas éveiben is szórakoztatta a publikumot. Éppen 16 éve, 2000 tavaszán kezdte újra egy lelkes csapat, ami azért is szenzációnak számít, mert igen kevés olyan jelenkori műkedvelő színtársulat működik ebben az internet- és médiafüggőségben élő társadalmunkban, amely újra fel meri vállalni, hogy szórakozni, gondolkodni, vagy éppen meghatódni hívja az embereket előadásaira.

12719635_575420182614856_325132993383992794_o
Az elmúlt másfél évtizedben sikert sikerre halmoztak, ebben a szezonban Heltai Jenő A masamód című vígjátékát mutatják be. Heltai Jenő Budapesten született 1871-ben. Rövid ideig jogászkodott, majd újságíró lett. Később a Vígszínháznak és az Athenaeum Könyvkiadónak volt igazgatója. 1957-ben, néhány hónappal halála előtt, Kossuth-díjjal tüntették ki. A 20. század irodalmát tekintve legteljesebben és legtisztábban Heltai Jenőben szólalt meg a városi ember költészete. Róla ismert, hogy semmit nem vett nagyon komolyan, életfilozófiája minden nagyképűségtől irtózott. Szemléletesen és szeretettel ábrázolta a pesti fiatalság, pontosabban a bohémek életét, a jókedvű, fiatal művészek: festők, írók, színészek, muzsikusok, újságírók társaságát. Heltai Jenő e kevéssé ismert vígjátéka a Mórahalmi Színtársulat előadásában kellemes szórakozást ígér. A darab rövid tartalma: Kalotaszegi Vilma, aki masamódból ünnepelt színésznő lett, vágyik korábbi szegény életére, ezért a nyaralás helyett, inkognitóban visszamegy a régi kalaposüzletbe dolgozni. Meghozza a nyugalmat vajon ez a döntése, vagy további bonyodalmakat okoz?

A Szegedi VTV műsorában láthattak egy kellemes hangvételű beszélgetést D. Tóth Júliával, a darabról, a szereplésről, és az amatőr színjátszásról.

masamod

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.