Lapszemle: Időutazás a kanyarban

delmagyar.hu – 2016. 04. 11

Zákányszék-Abronyicát, sublótot, stelázsit és számos butéliát is kiállítottak a Zákányszék és Mórahalom között egy kanyarban megbújó Öregház Tanyamúzeumban. Petákné Fazekas Aranka nagyszülei laktak a több mint százéves épületben, amit korabeli bútorokkal rendeztek be.

Időutazás a kanyarban

Megelevenedett történelem Zákányszék és Mórahalom között. Fotó: Schmidt Andrea

A komód egyik fiókjának alján az olvasható, hogy a bútor 1897-ben készült Makón. Az időutazás a hosszú előszobában kezdődik, majd a tisztaszobában folytatódik.
– Az összes bútor a nagyszüleimé volt – mondta Petákné, a múzeum üzemeltetője. Az ágy mellett két csizmalehúzó, egy úri és egy egyszerű hever. A falon keresztlevél lóg, az ágy mellett 1935-ös kiadású Biblia. Az előszoba végéből nyílik a kamra, ahol a falon szerszámok lógnak, a stelázsin tányérok, étkészlet, komatál sorakozik. Bármerre néz az ember, a megelevenedett történelem néz vissza. Csak a Magyar Úttörők Szövetségének gyermeklapja, egy 1966. júliusi Kisdobos lóg ki a képből.

A tanyamúzeum 2011 óta fogad vendégeket. Miután elterjedt a híre, a helybeliek elkezdték ide hordani a régi relikviáikat. A plébánostól például most kaptak nyolc archív fényképfelvételt.

A cikk folytatódik a delmagyar.hu oldalon.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.