Boldog születésnapot – 108 évesen is szívesen dalol Margit néni

Délmagyarország – Salánki Zsófia

Zákányszék – A zákányszéki Bernáth Ferencné Batki Margit szombaton töltötte be száznyolcadik életévét, a gondozási központban tegnap ünnepelték a jeles alkalmat. Gyermekei szerint édesanyjuk sohasem unatkozott, minden percét munkával vagy énekléssel töltötte.

– Egyedül nevelt fel minket a mama, de mindent megadott, ami csak tőle telt, iskoláztatott és kiházasított mindannyiunkat – mondta lapunknak a 108 éves Bernáth Ferencné Batki Margitfia, a 84 éves Nagy-Géczi József. Ő és húga, a 80 éves Nagy-Géczi Etelkaköszöntötték tegnap szépkorú édesanyjukat.

A zákányszéki asszony 1908. július 16-án született, három gyermeket nevelt fel. Ma már  6 unokája, 9 dédunokája és 2 ükunokája van. A család legidősebb tagja 10 hónapja lakik a zákányszéki gondozási központban – közte és a legfiatalabb családtag között több mint 100 év a korkülönbség. – Én minden hétfőn jövök látogatni, a húgom pedig minden csütörtökön – mondta a férfi.

Amikor Margit nénit a 106. születésnapján arról kérdeztük, hogy mit tart a hosszú élet titkának, azt mondta, rengeteget kapált és gyalogolt, most viszont azt is hozzátette, ha valaki hosszú életre vágyik, a legfontosabb, hogy betartsa a tízparancsolatot.– A testvére Szegeden lakott, és volt, hogy gyalog látogatta meg. Ma már akkora a forgalom, hogy kerékpárral is kockázatos lenne. Hozzánk is gyakran jött át, hogy a gyerekeimre vigyázzon. Minket is korán a munkára szoktatott. Amit tudtunk, mindent megcsináltunk, hogy segítsünk  a mamának. Még vályogot is vetettünk, mikor építettük a házunkat – osztotta meg lapunkkal Margit néni fia.

108 évesen is szívesen dalol Margit néni. Fotó: Török János - GALÉRIA

– Mama mindig csak az igazat szerette, nem tűrte, ha valaki hazudik. Soha nem káromkodott. Minket is erre nevelt. Soha nem unatkozott, mindig énekelt valamit, legtöbbször szent énekeket – tette hozzá Nagy-Géczi Etelka.

A két testvér azt is elárulta, hogy édesanyjuk 6 testvér között volt a második gyermek, és bár minden főztje finom volt, a rétesére emlékeznek legszívesebben. A 108 éves asszony minden szót ért, amit körülötte mondanak, néha még mindig dalolászik, de beszélni már sokszor nehezen tud. Ahogy gyermekei hálás szavait hallgatta, többször elérzékenyült. A zákányszéki gondozási központ minden lakója és dolgozója összegyűlt, hogy megünnepeljék a nem mindennapi évfordulót. Amikor Margit néni meglátta a három számjegyű gyertyával díszített gesztenyetortáját, és meghallgatta Csótiné Ördög Edit intézményvezető beszédét, könnyes szemmel azt mondta: „Szép nap ez a mai!”

További fotók a delmagyar.hu oldalon.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.