Lapszemle – Két Csongrád megyei intézmény a családbarát munkahelyek között

szegedma.hu – 2016. 08. 02.

Egy Csongrád megyei vállalkozás, valamint egy szociális alapellátásért felelős szervezet vehette át július 19-én a Családbarát Munkahely Díjat Budapesten. Érdekesség, hogy profiljuk miatt az egyik inkább a férfiakat, míg másik a nőket helyezi fókuszba családbarát programjaival.

A Magyar Állami Operaházban vehette át családbarát munkahely minősítését a szegedi telephelyű PC TRADE Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központja további 49 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője mellett. A Csongrád megyei díjazottak teljesen eltérő profillal rendelkeznek, a számítástechnikai vállalkozás inkább a férfiakra, míg a szociális alapellátásért felelős szervezet a nőkre támaszkodik.

csaladbarat_munkahely_2016

Fotó: szegedma.hu

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az ünnepi eseményen elmondta, a biztonsághoz szükség van fizikai és anyagi biztonságra, a családbarát gondolkodás kialakítására és meghonosítására. Hangoztatta, a munkavállalás és a gyerekvállalás egymást erősítő tényező, stabil munkahely mellett könnyebb gyereket vállalni, a gyermek pedig plusz motiváció lehet a munkavégzésben.

Csótiné Ördög Edit, a homokháti intézmény igazgatója a díj kapcsán úgy fogalmazott portálunknak, nagy büszkeség és öröm a központ számára, hogy a 2015-ös pályázat után idén is elnyerték az elismerést. A szociális ellátással és gyermekvédelemmel foglalkozó intézmény azon túl, hogy minden alkalmazotta számára biztosítja a rugalmas, munkaidő-kedvezményes munkabeosztást, heti munkaidőkeretben foglalkoztatja alkalmazottait, hogy minél több időt tölthessenek gyerekeikkel, hozzátartozóikkal, esetleg idős, ápolásra szoruló rokonaikkal. “Jelenleg 15 részmunkaidőben foglalkoztatott hölgy dolgozik nálunk, ők gyes-ben, gyed-ben részesülők, illetve közfoglalkoztatottak. A nyári szünidőben gyermekfelügyeletet is vállalunk a térségünkben, főleg a munkavállalók gyermekinek biztosítunk nappali ellátást.” A 138 főt foglalkoztató szociális és gyermekjóléti szervezet munkatársai főleg nők, ezért elsősorban nekik kedveznek a munka és magánélet egyensúlyát fenntartó programjaikkal. Ellenben a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központja szellemiségéből adódóan kiemelten foglalkozik a családokkal, így ha közösségépítő programokat szerveznek, akkor nemcsak a gyerekekre, hanem az édesapákra is gondolnak; számukra is érdekes és értékes rendezvényekkel készülnek.

A hardver és szoftver kereskedelemmel, IT rendszerek kiépítésével és üzemeltetésével, valamint szoftverfejlesztéssel foglalkozó PC Trade Kft. foglalkoztatottjainak 80 százaléka férfi, munkatársainak java pedig 40 év alatti, ezért családbarát programjuk fókuszában az apák állnak – tudtuk meg Krémer Csabától, a vállalkozás operatív vezetőjétől. Az „Apa, most te jössz!” címet viselő projektjükkel humoros „görbe tükröt” állítanak az apaszerep kapcsán berögzült sztereotípiáknak. „A programunk intézkedéseinek mindegyike férfi-fókuszú: például: otthoni munkavégzés és egyéb atipikus foglalkoztatási formák meghonosítása a beteg gyerekkel való otthonmaradás lehetőségének biztosítására, munkahely és magánélet összeegyeztetését szolgáló képzéssorozat, egészségügyi szűrővizsgálatok munkaidő-kedvezménye, informatikai profilunkba illeszkedő tematikus családi nap lebonyolítása, egészséges életmódot népszerűsítő gyümölcsnapok bevezetése” – sorolta az operatív vezető. Hangsúlyozta, Novák Katalin a díjátadón örvendetesnek nevezte, hogy az édesapák új fókuszpontot jelentenek a családbarát vállalkozások körében. A PC Trade Kft. bízik benne, hogy a cím elnyerésével – melynek logója a jövőben helyet kap a honlapon, valamint az állásajánlatokban – a jelenlegi munkaerőhiánnyal küzdő helyzetben minél több tehetséges fiatal szoftverfejlesztő vagy IT szakember választja majd őket.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.