A szívekben legyen karácsony

Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!

(Szilágyi Domokos)

15625640_1190565870996792_8515438812284618878_oTúl vagyunk az adventi időszakon, itt a Karácsony. Nyugodtan mondhatjuk, az év legszebb ünnepe. Készülünk rá, várjuk, tervezzük az év utolsó hónapját. Megállapítjuk, megint elröppent egy év. Egyre többet beszélünk szeretetről, nem mintha az év más szakában nem lenne szükség megértésre, türelemre, szeretetre, de mégis valahogy így karácsony táján megtapasztalhatóan bizonyossá válik a jóakarat, nagyobb az egymásra figyelés érzése.

A világ és benne mi is egyre fokozódó éberséggel készülünk fogadni a szeretet ünnepét.

Mi lehet a karácsony titka?

Talán az, hogy néhány napra merünk saját magunk lenni, letöröljük a képmutató világ hamuját, és előjön a gyermekkorunk őszintesége és ártatlansága. Ezt osztjuk meg környezetünkkel, családunkkal. Gondolunk ilyenkor gyermekeink örömére, idős személyre, akin segíteni tudtunk, problémára melyet megoldottunk. Ezek jóleső érzéssel töltenek el bennünket. A szeretet nem forradalmakkal és törvényerejű rendeletekkel, határozatokkal vagy többségi szavazatokkal jön létre, hanem úgy, hogy rájövünk, szükségünk van egymásra

Az önkormányzat évek óta tudatosan készül a szeretet ünnepére. Segítséget nyújt, gondoskodik azokról, akik egyedül maradtak, nehézségekkel küzdenek. Az ünnep akkor teljes, ha nemcsak a feldíszített fát, a színes ajándékokat látjuk, hanem érezzük a hozzákapcsolódó törődést is.pmkari

A település főterén gyertyát gyújtó, beszélgető emberek között eltűnik az „enyém-tied” fogalma. Ilyenkor minden a „miénk”. Nem elveszünk egymástól, hanem adunk egymásnak. A fellobbanó gyertya lángja nagyon pislákoló, mégis meleget áraszt. Advent során felkészülve és lélekben megtisztulva várjuk azt az ünnepet, amely a család, a szeretet és a béke ünnepe. Ki szűk családi körben, ki barátokkal körbevéve ünnepel. Erre a napra félreteszi gondjait, megosztja örömét mindenkivel, aki kedves és fontos számára. Vigyük magunkkal az adventi gyertyagyújtáson kapott „ajándékot”, emlékezzünk a régi karácsonyok meghittségére. Emlékezzünk gyermekkorunkra és gondoljunk szeretettel a kisdedre, akinek érkezését várjuk. Tanuljunk a gyerekektől, akikben sokkal több a szeretet, mint a büszkeség. Vegyünk vissza mi is büszkeségünkből, hogy legyen helye lelkünkben a szeretetnek.

Szent Karácsony estéjén töltse be lelkünket a boldogság és a béke, szeretetünkkel ajándékozzuk meg valamennyi embertársunkat.

Békés, boldog Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

 

Matuszka Antal
polgármester

Advent első vasárnapjának fotói facebook oldalunkon.
Advent második vasárnapjának fotói facebook oldalunkon.
Advent harmadik vasárnapjának fotói facebook oldalunkon.
Advent negyedig vasárnapjának fotói facebook oldalunkon.
A falukarácsonyi ünnepség fotói a facebook oldalunkon.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.