Lapszemle: Kanyarót hozhatnak a feketén dolgozók

delmagyar.hu – Szlakovics Rita

A bejelentett vendégmunkások kontroll alatt állnak, fertőző gócot az illegálisan itt dolgozók jelenthetnek. A zákányszéki háziorvos javaslata az, ha valaki rizikós korosztályba tartozik, oltassa be magát.

– Nem tudom, hogy mi az, amiről beszélnek – válaszolta egy fiú, akivel Zákányszék és Ruzsa között találkoztunk. A romániai fiatalembertől annyit sikerült megtudnunk az egyébként üres tanyán, hogy napokkal ezelőtt érkezett, egyelőre nincsenek papírjai. A Romániában terjedő kanyaróról még csak nem is hallott. Magyarországon már lecsendesedett a kanyarójárvány, Romániában viszont hétről hétre növekszik a betegek száma.

Románia: Nem mi exportáljuk a kanyarót

17457775_201735386980267_8488965277968763851_nEgy hete 3799 megbetegedésről tett jelentést a romániai egészségügyi központ, a korábbi adatokkal összehasonlítva ez azt jelenti, hogy hétről hétre duplázódik a kanyarósok száma a szomszédos országban. A román egészségügyi miniszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Románia exportálná a járványt. Florian Bodog úgy véli, hogy a betegség olyanokat fertőz meg, akik nincsenek beoltva.

A legálisan érkezők szem előtt vannak

– Nagyjából 80-100 romániai felnőtt és 10-15 gyermek van a rendszerünkben – Mester Lajos zákányszéki háziorvosnak is az az álláspontja, hogy a magyar lakosság nagyobb része védett. Akik pedig az 1969–1989 közötti időszakban születtek, azoknak lehetőségük van az oltás újbóli felvételére. – Ha reggel rendelünk, akkor estére itt van az oltás a rendelőben – nyugtat meg mindenkit a vegyes praxist működtető és egyben üzemorvosként is dolgozó orvos.
– A gond az illegálisan érkezők között lehet, hiszen akit bejelentenek, azok átesnek a foglalkozás-egészségügyi kontrollon – magyarázza a háziorvos. – A védőnőkkel és a szociális ellátókkal is együtt dolgozunk – magyarázza a doktor, aki azt is hozzáteszi, hogy az illegálisan foglalkoztatott vendégmunkások reális veszélyt jelenthetnek, de csak azokra, akik nem szereztek védettséget oltással, vagy azzal, hogy gyerekkorukban már átestek a betegségen.

A feketemunkások lehetnek a gócok

– Az érdekes helyzet lesz, ha itt jelentkezik egy kanyarós romániai állampolgár – veti fel Mester Lajos. – A makói példa is azt mutatja, hogy jól lehet blokkolni a terjedést – teszi hozzá a háziorvos.

A cikk a delmagyar.hu oldalon folytatódik.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.