Hetedhét országra szóló falunap Ruzsán

17554184_1227702294010675_1374399865422162260_nCekkeres főző-, rajz- és futóversenyek, cekkerlánc, valamint a Hetedhét Cekkeres márkafilm premiervetítése színesítette a programkínálatot a 19. Ruzsai Falunapon, május 20-án. Ez a nap más volt, mint a többi falunap, hiszen lezárult az a Csongrád megye hat települését érintő fejlesztési program, melynek keretein belül a Hetedhét Cekkeres márka is bevezetésre került.

Mint már ismeretes: a helyben megtermelt és előállított termékek piacra kerülését, ezáltal a helyi gazdaság élénkítését és a közösség építését tűzte zászlajára a Ruzsa Község vezetésével, Bordány, Öttömös, Pusztamérges, Üllés és Zákányszék összefogásával megvalósult településközi együttműködés, melyet a Hetedhét Cekkeres védjegy fémjelez. Az óriáscekkerbe olyan termékek kerülhetnek, melyet legalább 50%-ban az említett helységeken állítanak elő, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről, befőttekről, húsfélékről, tej-, vagy akár kézműves termékekről.

A Cekkeres Ünneppel egybekötött május 20-i falunap fókuszába a felsorolt, helyben megtermelt javak kimagasló értéke került: díszoklevelet kaptak a védjegyhez már csatlakozott gazdák és Hetedhét Cekkeres termékeik árusítására is lehetőség nyílt ezen a napon. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy minél több termelő csatlakozzon a védjegyhez, és ösztönözni kívánjuk a vásárlókat, hogy csak megbízható forrásból származó alapanyagokat és késztermékeket vásároljanak – így figyelve egészségükre és így támogatva a települések gazdaságának föllendítését is” – hangsúlyozta Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere a díszoklevél-átadó ünnepségen.

Ennek érdekében az idei főzőverseny alapanyagaiban már megjelentek a cekkeres termékek, de a gyermekprogramok: a rajz- és futóversenyek is a cekkerek körül „forogtak”. A hat település példátlan összefogását pedig az az élőlánc szimbolizálta, melyet a résztvevők alkottak Lánc, lánc cekkerlánc címmel.

A fejlesztés, melyhez folyamatosan érkeznek a helyi termelők csatlakozási kérelmei, a Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett Tanyafejlesztési programban, a „tanyák, valamint a tanyás térségek megőrzése és fejlesztése érdekben a települési és térségi fejlesztések támogatására” című pályázati kiírás, TP-1-9141/2016 kódszámú pályázatának keretében valósult meg.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.