Hőségriadó

Az előttünk álló nyári időszakban hőhullámok tehetik próbára tűrőképességünket.
Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, az élet és vagyonvédelem érdekében a legvalószínűbb veszélyes időjárási eseményekről előbb figyelmeztető előrejelzéseket, majd a bekövetkezés előtt legalább 1-3 órával riasztást ad ki. Amennyiben a nyári időszak veszélyes időjárási jelenségeinek hatásai azt szükségessé teszik, a Katasztrófavédelem közérdekű közleményt tesz közzé a médiában.

A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetnek a televíziók és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat weblapjáról a veszelyjelzes.met.hu címen.

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Arra kérek mindenkit, hogy a nyári kánikula idején különösen ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető katasztrófavédelem weboldalán (www.katasztrofavedelem.hu).


Légkondicionált helyiségek Zákányszéken (ügyfélfogadási, nyitvatartási időben):

– Zákányszéki Szociális Központ („Étterem”, Lengyel tér 1.)

– Zákányszéki Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme (Lengyel tér 7.)

– Hunor COOP ABC (Dózsa György utca 54.)

Hasznos linkek:

https://www.antsz.hu/hir1/hosegriasztas.html

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg

Tisztelettel:

Matuszka Antal
polgármester

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.