Monoki Tanár Úr emlékére!

monokiMonoki Lajos 1934. július 16-án született Kisújszálláson. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában, a középiskolát a Békés-tarhosi Ének-Zenei Gimnáziumban végezte kitűnő eredménnyel. Szegeden szerzett magyar-ének szakos általános iskolai tanári, valamint hegedű-szolfézs zeneiskolai tanári képesítést. A Budapesti Népművelési Intézet felsőfokú karnagyi tanfolyamán „A” kategóriás karvezetői minősítést kapott. A Szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Zeneművészeti Tanszékének vezetője 1974-1988-ig. Alapító tagja volt a Magyar Kodály Társaságnak és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének.

Településünkkel, a zákányszéki emberekkel a kapcsolata 1969-ben kezdődött, amikor átvette a parasztkórus irányítását. 1974-ben a citeraoktatást ő indította el, 2006-ig a citerazenekarok vezetőjeként is tevékenykedett. A Zákányszéki Parasztkórus szakmai munkáját 42 évig irányította, melynek eredményeként az együttesek Arany, Arany Páva ill. Kiváló minősítéseket értek el.

Monoki Lajos tanár úr kitartó és ambiciózus munkássága révén lett ismert és elismert népzenei együttes a Zákányszéki Parasztkórus és a Zákányszéki Nefelejcs Citerazenekar. A község hírnevének megteremtésében, öregbítésében, elévülhetetlenek az érdemei, az ország népzenei életében betöltött szerepe kimagasló.

Zákányszék Község Önkormányzata 1999-ben díszpolgári címet adományozott neki kimagasló tevékenységéért. Egy életpálya elismeréséül, 2010 évben szakmai munkásságáért Budapesten „Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat” vehetett át a Magyar Köztársaság Kulturális Miniszterétől.

A Zákányszéki Parasztkórus szakmai munkáját 2011-ig irányította. Akkor ünnepélyes keretek között köszöntek el tőle a kórus tagjai és a citerások, ahol Matuszka Antal polgármester úr ezekkel a sorokkal köszönte meg Tanár Úr munkáját:

Monoki Lajos Tanár Úr élete a zene, zenében fogta össze a világ bölcsességét és filozófiáját, és pedagógusként önzetlen szeretettel adta ezt tovább valamennyi tanítványának. A település nevében köszönöm Önnek Tanár Úr, hogy ebből a bölcsességből, életfilozófiából jutott Zákányszéknek és a zákányszéki embereknek.” Nyugodjon békében Tanár Úr!

Zombori Istvánné
intézményvezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.