Az angyal hozzánk hajolt…

DSC_7829Ahogy közeledett a ZakaHom-e Egyesület megalakulásának 10. évfordulója, felmerült bennünk annak gondolata, hogy jó lenne egy olyan rendezvénnyel lezárni az évet és az egyesület első évtizedének a tevékenységét, amilyen korábban még nem volt a településen. Nem különcségből, hanem mert sokat köszönhetünk a közönségnek, és szerettük volna ezt egy különleges alkalom keretében megköszönni. Ekkor találkoztak az egyesület elnökének, Börcsök Zoltánnak és Dr. Janes Zoltán atyának az elképzelései, és az őszi prágai zarándokútról – ahol mindez először szóba került – már konkrét tervekkel érkeztek haza. Ha már a jubileumi születésnap advent időszakára esik, akkor legyen a rendezvény helyszíne és jellege is különleges… legyen egy templomi adventi koncert Zákányszéken! Zoltán atya nagyszénási plébánossága idején emlékezetes templomi koncertet adott Vincze Lilla énekesnő 2014 júniusában. Tiszta szívből merte ajánlani, mint a tervezett koncert fellépőjét.

Az elgondolást tettek követték, időpontegyeztetés a művésznővel, médiás megjelenés, plakátok, jegyek, majd elkezdődött a jegyárusítás a december 9-i koncertre. Az Angyal hozzánk hajol… ezt a címet kapta az adventi koncert. Akkor még nem tudtuk, hogy ez nem csak egy cím, hanem egy felejthetetlen és megható élmény, amellyel mindannyian gazdagodni fogunk a koncert után.

Elérkezett a nagy nap… a koncert este 7 órakor kezdődött, de már a 6 órás szentmisére zsúfolásig megtelt a templom. A hét órai harangszó egyben a koncert kezdetét is jelezte, bár rövid ideig még igénybe vettem a közönség türelmét. Megpróbáltam a lehetetlent, néhány percben összefoglalni a koncert előzményeit, és az egyesület egy évtizedes múltját. „Pontosan 10 évvel ezelőtt ZakaHom-e Egyesület néven megalakult egy civil szervezet Zákányszéken, melynek az itt jelenlévők közül mi magunk is néhányan alapító tagjai voltunk. Ha néhány szóban kellene összefoglalni, mi történt az egyesület életében az elmúlt időszakban, akkor egy felsorolás következne, úgymint múltidéző vetítések, médiás tevékenység, Kis Újság, Életképek, riportok, útifilm, ifjú tehetségek bemutatása, zongoraest, kiállítások, színházi előadások, Mária-lányok (fehérlányok) találkozója, adománygyűjtés, kerékpártúrák… talán ezek voltak azok a mérföldkövek, amelyek mentén az egyesület tevékenysége haladt. Sok közös élményben volt részünk a mindig érdeklődő közönségnek köszönhetően. A kezdeti ötletek igazi közösségi élménnyé nőtték ki magukat, a közönség nagy érdeklődéssel, és legtöbbször teltházzal jutalmazott minket. Szerettük volna ezt a tíz évet egy olyan közösségi élmény keretében megünnepelni, amilyen korábban még nem volt Zákányszéken. Reméljük, sikerül a jövőben hagyományt teremteni ezzel a kezdeményezéssel, és advent időszakában templomi koncertre hívni a közönséget. Köszönjük Zoltán atyának, hogy az ötlettől a megvalósulásig végig segítette, támogatta a koncert létrejöttét.

Részlet a Móra-Net TV felvételéből. A teljes koncert rövidesen bemutatásra kerül a tv csatornán.

Júlia nem akar a földön járni… énekelte a ’80-as évek végén a népszerű Napoleon Boulevard zenekar. Ez a dalcím egyben Vincze Lilla zenei pályafutásának mottója is lehetne. A szó legnemesebb értelmében ő sem akart soha a földön járni, nem akart földhöz ragadni, mindig mert megújulni és mert elszakadni a műfaji határoktól. Adventi koncertjének címe Az Angyal hozzánk hajol… Kívánom, hogy ezt mindannyian érezzük meg ezen az estén, és ez a jó érzés kísérjen el mindannyiunkat advent várakozással teli napjaiban, a karácsonyi gyertyák fényében és az új esztendőben, amikor az ünnepek után majd a szürkébb, dolgosabb hétköznapok következnek.”

A fotók ide kattintva tekinthetőek meg.

Amikor Vincze Lilla és barátai – Kovács Sára Dzina fuvola és Nagy Zsolt Liszi zongora – megjelentek a főoltár előtt, a közönség nagy tapssal köszöntötte őket. Felcsendült az énekesnő gyönyörű hangja, majd ismert és általunk kevésbé ismert dallamok szárnyán érkezett a dalok üzenete, mely lélektől-lélekig hatolt. Mintha angyalszárny suhant volna végig a templomon, amikor a Fogd meg a kezem című dalra sokan ösztönösen megfogták egymás kezét. A dalok között elhangzó összekötő szövegek, versek, szép adventi gondolatok tovább fokozták a magasztos érzéseket. Az este talán legszebb pillanata a koncert végén felcsendülő Ave Maria volt, miközben a legkatartikusabb résznél megtörtént a képzárás. Amikor a Mária-szobor „lepihent”, nem csak a közönség, hanem a művésznő is a könnyeivel küszködött…

Ennek az estének a hangulatát sokáig megőrizzük emlékezetünkben. A koncert végén közösen elénekelt Adjon Isten jóéjszakát című népdal hálát, köszönetet, jókívánságot zengett lélektől-lélekig. Köszönjük Vincze Lillának és barátainak a felejthetetlen élményt… és köszönjük a közönségnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték az első templomi kamarakoncertet Zákányszéken.

Paraginé Tóth Edina

Olvasói levél a koncertről:

Az Angyal hozzánk hajolt…

Szívből köszönjük mindazoknak a gondolatát és tetteit, akik segítették az Angyal útját, hogy a Zákányszéki Templomban ily érzékenyen megérintsen, csodába vezessen bennünket. A művésznőnek ígérjük, hogy a jövőben – úgy a családunkban, mint a lakóközösségünkben – ezután gyakrabban megfogjuk egymás kezét, mint ahogyan ezt ő közöttünk megszemélyesítette a jelenlétével és a dalaival.

Hajdú Imréné, a közönség nevében

Vincze Lilla közösségi oldalán így írt az estéről:

Zákányszéken a csodaszép katolikus templomban adventi kamarakoncertünkön velünk is „megállt az idő” és a harangok nem csak értünk szóltak, a gyertyák „lila lágyságban könnyeztek”. A gyönyörű vidéki tanyavilágban ismét megleltünk egy igazi szépséget, tisztaságot, oly „gyöngyházközösséget” Szegedtől 20 km-re, mely meghatóan példaértékű, a szeretet és az összetartozás ajándéka. Szíve-lelke Janes Zoltán plébános, aki nagyszerű munkatársaival, barátaival Széll-Tanács Tündével, Paraginé Edinával, Börcsök Zoltánnal és a kollégáival varázsolnak nem csak az ott lakóknak, de nekünk is… A Templom főoltárképe a Szentháromságot ábrázolja, mögötte áll a hordozható Szűz Mária szobor, mely az oltárkép elmozdításával megjelenik… és bezárult az utolsó dalnál, melyet énekeltem (Wolf Péter-zene, Fülöp Kálmán-vers) Ave Maria… és az Angyal hozzánk hajolt.
Screenshot 2017-12-23 13.17

összeállította: Börcsök Zoltán

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.