Óvodai és bölcsődei felügyelet a rendkívüli szünet ideje alatt

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a bölcsődei ellátásra és az óvodai nevelésre vonatkozóan 2020. március 16. napjától rendkívüli szünetet rendeltem el a Zákányszéki Manó-kert Óvoda és Bölcsődében, amely 2020. május 1. napjáig tart.

A Kormány által hozott intézkedésekkel a vírus terjedését sikerült kordában tartani, azonban a veszély még nem múlt el.

Erre tekintettel úgy döntöttem, hogy a bölcsődei ellátásra és az óvodai nevelésre vonatkozó rendkívüli szünetet határozatlan időre meghosszabbítom.

Az erről szóló polgármesteri határozat ide kattintva elérhető: 19/2020.(IV.29.) Pm. határozat

Tisztában vagyok azzal, hogy a rendkívüli szünet elrendelése és a határozatlan idejű meghosszabbítása, valamint a veszélyhelyzet különösen nagy terhet ró a szülőkre a gyermekek felügyeletével kapcsolatban, jelentősen megnehezítve munkavégzési lehetőségeiket is.

A sajtóból értesülhetünk arról, hogy egész Európa, sőt az Egyesült Államok is abban a helyzetben van, hogy a szigorú járványügyi intézkedések után elkezdhet gondolkodni arról, hogy merre van a kiút.

Magyarországon a következő lépés, mely május elejétől következik be, az hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon, újraindítják az ország életét és a gazdaságot. Ez azt jelenti, hogy a „MARADJ OTTHON” átértékelődik, felülíródik, megnő a személyes kontaktusok száma, így várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma.

Egy új kormányrendelet értelmében, a rendkívüli szünet idejére kötelező megszervezni a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek napközbeni felügyeletét, melyet

 MAXIMUM 5 FŐS CSOPORTOKBAN LEHET MEGTENNI.

A felügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt az intézmény biztosítja.

A bölcsődei és óvodai gyermekfelügyelet igénybevételével kapcsolatban az intézmény fog tájékoztatást nyújtani.

A veszély még nem múlt el, ezért nyomatékosan arra kérek minden szülőt és gondviselőt, hogy valóban csak indokolt esetben kérjék gyermekük felügyeletét!

Fontos megjegyezni, hogy a kisgyermekek nem tartoznak a koronavírus által veszélyeztetettek közé, de vírushordozók lehetnek.

Arra kérünk minden szülőt, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek az intézménybe!

 Mindannyian felelősséggel tartozunk családtagjaink, gyermekeink, szüleink, embertársaink iránt!

Matuszka Antal – polgármester

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.