Ruzsával közösen a felszín alatti vizek megtartásáért

A víz az élet elengedhetetlen feltétele, az elsivatagosodás nem egyik pillanatról a másikra történik. Hosszú folyamat melyet jó lenne megállítani, de legalább megfelelő intézkedésekkel, tudatos beruházásokkal lassítani. A Homokhátság Vízpótlása projekt megvalósítása fontos eleme ennek a törekvésnek.

Vannak azonban más, alternatív lehetőségek is. Ruzsai kezdeményezésű projektben veszünk részt , melynek során olyan közös fejlesztéseket valósítunk meg, melyek nagyban elősegítik a felszíni és felszín alatti vizek megtartásán alapuló vízgazdálkodás kialakítását és a fenntartható erőforrás-gazdálkodást.

Balla Iván vízügyi szakemberrel már az elmúlt időszakban bejártuk Zákányszék külterületét, különös tekintettel a „vízállásos” területekre (Lódri-tó, Csúcs zsombó, sportpálya melletti záportározó ) és jó tervezési alapokat találtunk a  projekt céljainak megvalósítására. Az elképzelések jól illeszkednek a konzorciumban részt vevő települések (Balotaszállás, Bordány, Öttömös, Mórahalom, Pusztamérges, Röszke, Üllés, Zákányszék és Zsana) hosszú távú terveihez.

Közös célunk hogy a településeknek sikeresen pályázzanak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP plusz) rendelkezésre álló forrásaira.  Minderre konzorciumi együttműködés keretében még az idén szeretnének pályázni.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.