Országgyűlési képviselők választása és országos népszavazás 2022-ben

A Köztársasági Elnök az országgyűlési képviselők választását, illetve az országos népszavazást 2022. április 3-ra tűzte ki.

 A választási értesítők 2022. február 11-ig postai úton központilag kerültek kézbesítésre a választójogosultak számára. A helyi választási iroda értesítő átadásával vagy megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe történt felvételéről azt a választópolgárt, aki 2022. január 26-át követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe.

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet. A mozgóurna igénylésének okát a törvény korlátozza: csak az a választópolgár kérhet mozgóurát, aki azért nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában. Egyéb indokok (például munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére.

 A 2022. április 3. napjára kitűzött országgyűlési képviselő-választás és országos népszavazási eljárások határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 1/2022. (I. 11.) IM rendelet 14.§-a alapján a választópolgár mozgóurna iránti kérelmének

 

  1. a) a helyi választási irodához
  • aa) levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2022. március 30-án 16.00 óráig,
  • ab) személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton 2022. április 1-jén 16.00 óráig,
  • ac) április 1-jén 16.00 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton 2022. április 3-án 12.00 óráig,

 

2. b) az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével legkésőbb április 3-án 12.00 óráig kell megérkeznie.

A szavazás napján 2022. április 3-án (vasárnap) mozgóurnát attól a Szavazatszámláló Bizottságtól igényelhet, ahol a névjegyzékben szerepel. Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia a választójoga gyakorlásának érdekében. Emellett annak lehetőségét is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában gátolt választópolgár akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban, börtönben tartózkodik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén fekszik. Átjelentkezéssel a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján szavazhat.

Zákányszéken 2 szavazókörben lehet szavazni:

  1. számú szavazókör a Művelődési Ház (Dózsa György u. 45.),
  2. számú szavazókör az Sportcsarnok (József Attila u. 36.).

 

A szavazókörök 2022. április 3-án reggel 6 órától este 19 óráig lesznek nyitva. A választási értesítőn feltüntetésre került a szavazókör száma és címe, ahol szavazatát leadhatja.

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak, de megkönnyíti a választási bizottság munkáját. Kérünk mindenkit, hogy személyazonosságának igazolására vigye magával

  • lakcímigazolványát és személyazonosító igazolványát, vagy útlevelét, vagy vezetői engedélyét, vagy
  • a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolványát.

  Érvényes okmányok bemutatása nélkül a választójog gyakorlására nincs lehetőség! A veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat azonban érvényesnek kell tekinteni!

  • Az szavazás napján hatályos vírusvédelmi intézkedések betartása mindenki számára kötelező.
  • Az országgyűlési képviselők választásán a választópolgárok egyfelől szavazhatnak arra, hogy a saját egyéni választókerületükben kit szeretnének képviselőnek (106 országgyűlési mandátum), másfelől az országos pártlisták valamelyikére szavazhatnak (93 országgyűlési mandátum).

 

Országos népszavazás a következő kérdésekben lesz:

 

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

  • A választással kapcsolatos további kérdéseire a Nemzeti Választási Iroda honlapján a https://vtr.valasztas.hu/ oldalon találhat választ, ezenkívül a polgármesteri hivatalban működő választási irodától személyesen vagy a 62/590-490-es telefonszámon kérhet részletes tájékoztatást.

 

A Zákányszéki Helyi Választási Iroda elérhetősége:

 

Címe: 6787 Zákányszék, Lengyel tér 7.

Tel.: 62-590-490

e-mail: jegyzo@zakanyszek.hu

Gárgyán IstvánHelyi Választási Iroda vezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.