Hisszük, hogy örökké élünk csupán földi létünk véges

Gárgyán István 1934-ben született Szegeden, zákányszéki gazdálkodó szülők gyermekeként.
Fiatal gyerekként átélte a világégést, a szegénységet. Általános iskolai tanulmányait Mórahalmon végezte. Nagyon fiatalon felelős beosztást kapott, 1952-ben nevezték ki az akkori Zákányszéki ÁFÉSZ élére ügyvezetőnek. Innettől kezdődően mindig vezető beosztásban volt egészen nyugdíjazásáig. 1957-ben kötött házasságot Széll Mária Katalinnal, a család a feleség szüleinél maradt és közösen gazdálkodtak. 1958-ban részt vett a helyi Takarékszövetkezet megalakításában, amelynél ügyvezetőként dolgozott 1965-ig. 1960-ban született Zsuzsanna lányuk. Egy nap gondolkodási időt kapott az akkori megyei vezetéstől, hogy részt vállaljon az akkori szakszövetkezet vezetésében. 1965-től az akkor Május 1., majd az Egyetértés Mg. Szakszövetkezet főkönyvelőjeként dolgozott egészen 1990-ig. A változások sem kerülték el és újabb embert próbáló feladat várta. A rendszerváltozás első településvezetőjeként 1990-től két cikluson keresztül, 1998-ig Zákányszék község polgármestereként szolgálta a települést. Ez idő alatt épült a sportcsarnok, felújításra került az általános iskola, szilárd burkolatú utak építésére került sor. Beindult a településen a művészetoktatás.
Munkásságát nagyon sok állami, társadalmi elismerés kisérte, de talán amire legbüszkébb volt, 2009-ben Zákányszék Község Képviselő-testülete a településért végzett kiemelkedő gazdasági és közéleti tevékenységéért az életpálya elismeréseként a „Zákányszék Község Díszpolgára” kitüntető címet adományozta.
Mindig az egyszerűség, a visszafogottság és szerénység jellemezte. Közel kilencven esztendő, nagyon szép kor. Szép és küzdelmes, bővelkedve kihívásokban, örömökben és megpróbáltatásokban.
Polgármester Úr, Pista Bácsi! Nyugodj Békében!

Matuszka Antal
polgármester

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.