Zákányszéki Nőegylet

 

Elnök: Ördögh Dezsőné (Ágnes)

Titkár: Puskás Istvánné (Mária)

Postacím: 6787 Zákányszék, Petőfi Sándor u. 17.
Telefon: +36 30 512 84-47

Megalakulás éve: 2004.

Köszöntjük a Kedves Érdeklődőt a Zákányszéki Nőegylet oldalán. Szeretnénk, ha megismerné azt a lelkes közösséget, akik a mezőgazdasági munkák szünetében szívesen töltik együtt szabadidejüket: együtt ünnepelnek, kirándulnak, jógáznak, szerepet tanulnak, táncos mulatságot rendeznek, falut szépítenek; kezdeményezői és szervezői a községi közösségi rendezvényeknek, de hagynak maguknak időt egy kis pletykálkodásra is. A településen hagyománya van a nők közösségi tevékenységének, e kis csapat méltó utódja a több évtizeden át működő nőszervezeteknek. Hogyan működik ma az egylet, erről szólnak a következő fejezetek.

TÖRTÉNET

A rendszerváltás idején, majd a község egyetlen szakszövetkezetének – az Egyetértés Szakszövetkezetnek – feloszlásával (1993-ban) a községben megszűntek a nőszervezetek. Majd csak tíz év múlva, 2003-ban néhány lelkes asszony Hajdú Imréné Ördögh Ilona (akkor alpolgármester) kezdeményezésére és közreműködésével a helyi hagyományokra építve megalakították meg a Zákányszéki Nőegyletet. Az úniós csatlakozásra való felkészítést szolgáló, Nők szerepe a közéletben címmel rendezett kistérségi értekezleten Zákányszékről is részt vettek, és elhatározták, pályáznak ilyen fórum megrendezésére. Meleghné Szűcs Mónika, aki akkor a Teleházban dolgozott, közreműködött az ötlet megvalósításában. A pályázat nyert, és sor kerülhetett a rendezvényre. Itt mondatott ki a döntés: „hozzunk létre nőegyletet!” Az alakuló ülésre meghívták a volt nőtanácsi vezetőket: Sebők Mihálynét, Frank Szilveszternét és Gárgyán Benőnét, akiket felkértek, vállalják a tiszteletbeli elnök címet. Csak Gárgyán Benőné mondott „igen”-t, Sebők Mihályné és Frank Szilveszterné egészségi állapotára tekintettel erre már nem vállalkozott.

A Zákányszéki Nőegyletet a cégbíróság 2004. január 1-jei hatállyal vette nyilvántartásba. Ördögh Dezsőné Ági vezette lelkes csapat a kevés szabadidejét szívesen tölti együtt. Családi délutánokat, farsang idején maszka bálat, batyus bálat rendeznek, ahol a szórakoztató műsort is az egylet tagjai adták. Az „éljünk egészségesebben” program keretében megszervezték a jógafoglalkozásokat, ősztől tavaszig hetente egy alkalommal a művelődési házban jönnek össze a lányok, asszonyok egy kis mozgásra, relaxálásra. A községben működő civil szervezetek közül néhánnyal igen aktív együttműködés alakult ki. A Zákányszéki Közművelődési Egyesület kiemelkedő rendezvénye a Böllérnap, már hagyományosan, minden év novemberében rendezik meg. A Nőegylet az egyik támogató, ez azt jelenti, hogy az asszonyok részt vesznek az ételkészítésben, töltött káposzta nem lenne nélkülük. A helyi Vállalkozók és Gazdálkodók Klubjával közösen előadásokat szerveznek, együtt töltenek egy szép májusi vasárnapot az erdei pihenőben, közös „bulival” búcsúztatják az óévet. A Nőegylet kezdeményezésére a karácsonyra való felkészülést, adventet együtt ünnepli szinte az egész falu. Az egylet tagjai elkészítik az adventi koszorút, amit a Lengyel téren állítanak föl, férfi családtagok közreműködésével. Aztán a vasárnaponkénti gyertyagyújtás alkalmával műsort adnak az óvodások, iskolások, az ifjúsági önkormányzat, nőegylet, nyugdíjas klub, az országos hírű Parasztkórus, és a citerások. A gyertyákat a község vezető tisztségviselői gyújtják meg. Ezt követően forró tea, forralt bor és sütemény mellett beszélgetnek az emberek, és apró ajándékokat vásárolhatnak a karácsonyi vásárban.

1653774_625216894198362_1002236819_n

A Nőegyletet –megalakulása óta – Ördögh Dezsőné Ági vezeti, akinek 2011-ben, a XVII. Falunapon Elismerő Oklevelet adományozott a képviselő-testület, a település közösségének szervezéséért, hagyományainak életben tartásáért, aktív közéleti tevékenységéért.

ÁLLANDÓ RENDEZVÉNYEK

Farsangi mulatságjanuár/február hó

Családi vasárnap az erdei pihenőbenmájus

Évértékelő, évzáró bankettjúnius

Adventi gyertyagyújtásnovember-december, négy vasárnap

Vidám óévbúcsúztatószilveszter

 

A Nőegylet minden csütörtökön 17 órától tartja
klubfoglalkozását a Művelődési Házban.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.