Üdvözöljük Zákányszéken

„A homokon nincs hegy, amin csúszni lehetne, sőt a puszták fiaiból azok, akiket esetleg katonának idegenbe el nem vittek, még hegyet sem láttak. A homokon csak homok van, a sárga, meleg folyó homok, amely kalászt termel és szőlőtőkét nevel. A tanyák köröskörül messze mind homokra vannak építve, homokon állnak a fák, a vetések az izzó, meleg levegőben a homok fölött mutatja csalóka játékait a puszták ingyen fotográfusa, a délibáb.”

(Részlet Tömörkény István: Bucsu a homokon című elbeszélésből)

Öröm számomra, hogy az internetes kalandozása során felkeresi bemutatkozó oldalainkat. Honlapunk az idegenek számára segítséget nyújt községünk megismerésében; az itt élőkben erősíti az idetartozás büszke érzését.

Településünk a természetföldrajzi tájbeosztás szerint a Dél-Alföldön a Kiskunsági-homokvidékhez, a Dorozsma-Majsai-homokhát kistájhoz tartozik.

Zákányszék ma is erősen vidéki jellegű település, az itt élők döntően mezőgazdasággal, ezen belül növénytermesztéssel – zöldség és gyümölcstermesztéssel –, és kisebb arányban állattenyésztéssel foglalkoznak.

matuszka

A község infrastruktúrális ellátottsága kényelmes, korszerű életfeltételeket biztosít a településen élőknek, ugyanúgy a vendégségbe érkezőknek, vagy a végleg itt letelepedni szándékozóknak is.

A falu kulturális, hagyományörző élete igen aktív: a helybeliek hozták létre 1964-ben a Zákányszéki Parasztkórust, 1975-ben a Nefelejcs Citerazenekart, mindkettő országos minősítésen Arany Páva díjat kapott. A település, sőt az ország határain túl is ismert Zabosfa Néptáncegyüttes 1988-ban alakult.

A hagyományápoló rendezvényeink közül a Tavaszcsalogató (április végén), nagybúcsú (Szentháromság vasárnapja), az Aratóünnep (július első vasárnapja), a kisbúcsú (Nagyboldogasszony napja), a Falunap (augusztus harmadik vasárnapja), a Böllérnap (novemberi hétvégén), az adventi gyertyagyújtás emelkedik ki.

Büszkék vagyunk épített és természeti értékeinkre, kiemelve a szegedi táj népi építészetének jellegzetességeit képviselő, néhol még ma is fellelhető, napsugaras homlokzatú öreg házakat és a Szentháromság plébániatemplomot.

Településünk a megye legtöbb növényritkasággal megáldott területei közé tartozik. Az Ezerarcú Sömlyék számos ritka növényfaj (mocsári kardvirág, imola, buglyos szegfű, szürkés ördögszem, stb) természetes élőhelye, minden évszakban elkápráztatja a homokhátak között barangolót.

Az országos Kék-Túra részeként az Alföldi Kék-Túra Csongrád megyei útvonala érinti Zákányszéket és tovább halad a fehértói madárles, illetve az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark felé.

Nemcsak a túrázók, a vadászok is szívesen látott vendégek, a helyi vadásztársaság hosszú évek óta tart kapcsolatot más hazai és külföldi társaságokkal, adottak a feltételei a cserevadásztatásnak.

A zákányszékiekre – mint ahogyan sok más település lakóira is – jellemző a vendégszeretet.

Nevükben is meghívom Önt, látogasson el községünkbe, legyen a vendégünk! Érezze otthon magát, élményekkel, barátságokkal gazdagodjon!

Matuszka Antal
polgármester

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.