„Kossuth Lajos azt üzente” – Katonai emlékek, fényképek kiállítása

A Magyar Honvédség története az 1848–49-es szabadságharccal kezdődik, ugyanis ekkor állították fel az első központilag szervezett magyar hadsereget. A szabadságharc leverése után csak 20 év múlva, a kiegyezés után nyílt újra mód arra, hogy egy önálló magyar hadsereg jöjjön létre.

Az ezután következő években számtalan történeti korszaka van a magyar hadseregnek. Ami azonban a ma élő generációnak is az emlékeiben élhet, az a Magyar Néphadsereg 1951-1989-ig, valamint a Magyar Honvédség 1990-től napjainkig is tartó időszaka. Katonaviselt férfiak ódákat zengenek a sorkatonai szolgálatról, történetek keringenek kiképzésekről, ünnepekről, hétköznapokról.

pm 7

Matuszka Antal – 1985

A 2016. március 15-i ünnepség keretében Zákányszéken felavatásra kerül a Szegfű János utcai Kegyeleti Parkban egy harangláb, mellyel emléket állítunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak.

Ezen ünnepség keretében – kicsit nosztalgiázva, kicsit büszkélkedve – szeretnénk egy katonai fotókiállítást rendezni a Művelődési Házban. Kérem Zákányszék lakóit, ha van ebből az időszakból bármilyen tárgyi emlékük, katona fényképük, azt egy kiállítás erejéig hozzák be a művelődési házba. A korábbi generációk – szülők, nagyszülők – fényképeit is várjuk, hiszen az emlékezésnek ezek is fontos részei.

A kiállítással kapcsolatban bővebb információ kérhető Zombori Istvánnétól 30/606-4991 telefonszámon.

Matuszka Antal
polgármester

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.