Lelkünket, szemünket, kezünket Hozzád emeljük … – a megújult Mária szobor a búcsúi szentmisén

 

Egyházközségünkben május hónapban minden vasárnapra jutott jeles rendezvény, melyek sorából nem véletlenül emelkedik ki Szentháromság vasárnapja, templomunk búcsúja. Idén ez a nap aranyozott betűkkel íródott a hívek, a templomi szertartáson részt vevők szívébe, mert nem „csupán” egy búcsúi szentmisén vettek részt, hanem tanúi lehettek a (hordozható) Mária szobor felújítás utáni avatásának.

A Mária szobrot Szögfű Jánosné tanítónő vette a templom részére, még az előző század elején. A szobor megérett a felújításra, erre a pénzt a helyi Rózsafüzér Társulat tagjai gyűjtötték és adományozták. Az avultságában is gyönyörű Mária szobor tervezett rendbe hozatalának híre eljutott Észak-Amerikába is, adomány onnan is érkezett, a „feladója” Szögfű tanítónő unokája.

Remek munkát végzett a restaurátor, hiszen a meglepetés, a meghatódottság könnycseppjei megjelentek a csodára nyílt sok-sok szempárban, amikor a hagyományos öltözékű Mária lányok vállukon hozták a teljesen megújult szobrot. Éppen az érkezésre kondultak meg templomunk harangjai, tíz órát, a szertartás kezdetét jelezve.

A templom bejárata előtt Dr. Janes Zoltán plébános úr – Szigeti Antal és Cseh Zoltán atyákkal együtt – fogadta és köszöntötte a szépséges Mária szobrot, amit a rózsafüzér anyák kísértek. A könyörgő ima után plébános atya megszentelte a szobrot, majd hordozói a szabadtéri oltárhoz vitték, ahol a búcsúi szentmisét Szigeti Antal plébános, a békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia vezetője celebrálta.

Plébános úr 1969-től 1973-ig káplánként Zákányszéken teljesített lelkipásztori szolgálatot. Majdnem 40 év után jutott el ismét a településre, akkor aratómisére volt meghívott.

Szigeti Antal atya 2016. április 11-én Szegeden, a Fogadalmi Templomban ünnepelte pappá szentelésének 50. évfordulóját. Az ünnepi szentmise kezdetén Dobó László, a zákányszéki egyházközség elnöke ebből az alkalomból is köszöntötte a régi kedves ismerőst. A hívek tapssal üdvözölték az aranymisés atyát, akinek zákányszéki szolgálata alatt 55 keresztelő, 58 temetés és 25 esküvő volt. Daka Vince és felesége az első volt a házasulók sorában, most ők is virágcsokorral köszöntötték plébános urat, aki örömmel nyugtázta, a megkötött házasság időt állónak bizonyult.

Szigeti atya a Daka házaspárt adta össze először 1959-ben Zákányszéken. 47 év elteltével újra találkoztak.

Szigeti atya a Daka házaspárt adta össze először 1969-ben Zákányszéken. 47 év elteltével újra találkoztak.

 

Az ünnepi szertartás után a régi ismerősök körbe vették az Atyát és együtt emlegették fel a sok kedves emléket. Szóba kerültek a jó hangulatú hittanórák is. Szigeti atya az akkor még működő Zákányszék-alsói iskolánál is tartott foglalkozásokat, oda biciklivel járt. Emlékezett még a templomkert végében a harangozó házra, most már csak a szépen füvesített helyét találta. Előkerült még néhány mulatságos történet is, ami szintén az egymás iránti tiszteletről, megbecsülésről szólt.

Ez a vasárnap délelőtt – a szertartáson részt vevők egybehangzó véleménye szerint – csodálatos élményeket, lelki feltöltődést hozott, és őszinte örömmel töltötte el a szíveket. Jó volt az ünneplés részesének lenni, és a búcsúi ebédre érkező rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak erről az élményről büszkeséggel mesélni.
További képek az egyházkösség facebook oldalán találhatóak.

Tanács Klára

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.