Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

A könyvtár tevékenységében kiemelten fontos, hangsúlyos területet képviselnek az olvasóvá nevelés folyamatában a helyi szervezésű rendezvények, könyvtári órák, foglalkozások, versenyek, vetélkedők és egyéb programok. Ez a könyvtár alapfeladatai mellett (kölcsönzés, helyben olvasás, információszolgáltatás stb.) olyan fontos kiegészítő tevékenység, mely településenként más és más hangsúlyt kap. Zákányszéken az elmúlt időszak pozitív tapasztalatai megerősítést adtak arról, hogy bár sok plusz feladatot és időráfordítást igényel a különböző rendezvények, rendhagyó könyvtári órák szervezése és lebonyolítása, mégis folytatódnia kell ennek a fontos törekvésnek. A pillanatnyi sikerek, pozitív visszhangok mellett e munka valós eredménye hosszútávon mutatkozik csak meg. A helyi programok megszervezésében a helyi ambíciókon kívül nagy segítséget jelentett a Somogyi-könyvtár szakmai és anyagi támogatása. Közvetítő szerepet vállaltak a könyvtár és a meghívott vendégek között, időpontokat egyeztettek, a vendégeket a helyszínre szállítottá és sok esetben pályázati keretekből a tiszteltdíjat is biztosították.

A különböző könyvtári rendezvényekről, eseményekről folyamatos tájékoztatást nyújtott Zákányszéki Kis Újság könyvtári rovata, valamint a helyi Képújság, és a www.zakanyszek.hu weboldal. A programokról készült fotók a település honlapjának Fotógalériájában megtekinthetőek.

A könyvtár lehetőséget biztosít a Zákányszéki Kis Újság és az Életképek című kiadványok szerkesztőbizottsági megbeszéléseinek, és részt vállalt a kiadványok szerkesztésében, illetve a korrektúra munkafolyamatában.

Nem konkrétan a könyvtárban megvalósuló rendezvények, mégis a könyvtár helyismereti, ill. helytörténeti gyűjteményére alapozva valósulhatott meg néhány egyéb program is 2008-ban. A Községi Könyvtár és a ZakaHom-e Egyesület közös szervezésében „Múltidéző vetítések” címmel a nyilvánosság elé tárultak azok az archív filmanyagok és régi fotók, amelyeknet 2008-ban sikerült a könyvtári gyűjteménybe helyet kapnia.

A könyvtári rendezvények részletezése:

Január 17.

„Internetről alapfokon” címmel hirdette meg a Községi Könyvtár és a ZakaHom-e Egyesület felnőtteknek szóló, alapfokú internethasználati ismereteket nyújtó oktatását a Művelődési Házban.

Január 24.

„Múltidézés Zákányszéken” címmel a Polgármesteri Hivatal nagytermében filmvetítésre került sor a Községi Könyvtár és a ZakaHom-e Egyesület közös szervezésében, a könyvtár helytörténeti gyűjteményét képező filmanyagok felhasználásával. Részt vett kb. 100 fő.

Február 21.

Archív fotók vetítése a könyvtár helytörténeti gyűjteményének anyagából a Polgármesteri Hivatal nagytermében. Részt vett kb. 80 fő.

Március 6.

Zenés foglalkozás a 4. osztály részvételével. Téma: a 100 Folk Celsius együttes 25. jubileumi CD-jének meghallgatása, az együttes történetének megismerése, az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolása a 4. osztályos olvasás munkafüzetben. (26 fő)

Március

Március 20.

Az 1-2. osztályosok napközis csoportja ismerkedett a könyvtárral, a könyvek raktári rendjével, a könyvtári illemszabályokkal. (18 fő)

Április 1.

"Időutazás Mátyás király udvarába" címmel rendhagyó könyvtári foglalkozáson vettek részt a 3. osztályos tanulók. (27 fő)

Június 5.

Az 1. osztályosok első alkalommal tettek csoportos látogatást a könyvtárban. A körülnézést kölcsönös bemutatkozás követte, majd megismerkedtek a könyvtár fogalmával, a kölcsönzés módjával, és játékos formában a könyvtári illemszabályokkal. A 24 fős osztály valamennyi tanulója beiratkozott a könyvtárba.

Június 11.

„Mátyás mesemondó versenyen” vettek részt a 4-5-6. osztályos tanulók. 2008. a MAGYAR RENESZÁNSZ ÉVE volt, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója. Ebből az alkalomból mesemondó versenyt hirdettek a magyarországi, és a határon túli magyar általános iskolák 4-8. osztályosainak és a középiskolásoknak. A helyi forduló megrendezésére 2008. június 11-én 9.00 órakor került sor a könyvtárban. A versenyen 18 mesemondó indult, mely részvételi arányról értesülve az Országos Széchényi Könyvtár elismerését fejezte ki. Mindez a versenyzők elszántságán és szorgalmán kívül a felkészítő tanárok, Takács Julianna és Fodorné Király Andrea munkáját is dicsérte. Valamennyi résztvevő könyvtári jutalomban részesült, a nyertesek pedig továbbjutottak a kecskeméti területi fordulóra. A helyi versenyen a mesemondókon kívül közönségként részt vettek a 4-5. osztály tanulói. (50 fő)

Június 12.

A könyvtárban ez a nap a vetélkedésről szólt. Az 1-2. osztályos napközis csoport 13 órától, a felsős napközis csoport 14 órától mérte össze tudását. A játékos vetélkedő kérdéseinek összeállításánál fontos szempont volt a játékosság, és az alapvető könyvtári ismeretek felfrissítése a nyári szünidő előtt. A megszokott miliőben a könyvtári ismeretekre és a játékosságra alapozott feladványok hasznos időtöltést jelentettek a tanulók számára, nem beszélve a versenyszellemről, amely felszínre hozta a rejtett tudást. (36 fő)

Szeptember 13.

Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban rendezték meg a „Mátyás mesemondó verseny” területi döntőjét, ahol a Dél-Alföldi régió három megyéjének legjobb mesemondói vettek részt. A területi versenyt megelőzte a helyi forduló, melyre június 11-én került sor a Községi Könyvtárban. Innen két első helyezett: Csúcs Olívia (6. o.) és Csúcs Angéla (7. o.) jutottak tovább a kecskeméti döntőre. Bár a területi versenyről nem sikerült az országos döntőbe kerülni, mégis sok pozitív tapasztalatot szereztek a résztvevők a verseny során.

Szeptember 17.

A 3. osztály tanulói „A CSALÁD” címmel rendhagyó könyvtári foglalkozáson vettek részt. Az óra során játékos formában ismerkedtek a nevekkel – az egyénre szabott meghatározások alapján mindenkinek fel kellett ismernie a saját nevét. Beszélgetés folyt a családról, a családtagok szerepéről, megismerkedtek Janikovszky Éva családról szóló könyveivel.

Szeptember 26.

A „Kvízzasztó” címmel meghirdetett megyei olimpiai vetélkedőn zákányszéki gyerekek is indultak csapatukkal, melynek tagjai Boldog Anna, Kiss Hanna, Makra Márta, Tanács Imola és Tanács Renáta 8. osztályos tanulók voltak. A csapatoknak a döntőt megelőzően komoly, két fordulóból álló, beküldendő feladatlapot kellett megoldaniuk. A Somogyi-könyvtárban megrendezett döntőn 11 csapat vett részt jelen Csongrád megye településeiről. A feladatlapok, és a döntőn nyújtott teljesítmény értékelését követően bronzérem került a zákányszéki csapattagok nyakába.

Október 12.

Megrendezésre került a „Könyves Vasárnap”, csatlakozva az országos őszi programsorozathoz. A 2008-as év a harmadik volt a sorban, amikor a könyvtár nyitva tartott október második vasárnapján. A programokat a Zákányszéki Kis Újságban, a portálon és plakátokon hirdettük, és az érdeklődés nem maradt el. A gyerekeket elsősorban a játszóházi foglalkozás vonzotta, melyen őszi dekorációkat készítettünk színes kartonlapokból és egyszerű alapanyagokból. A késedelmes olvasók éltek a „Megbocsátás napja” lehetőségével, és visszahozták a lejárt határidejű könyveket. Az akciós könyvvásár keretében a kedvezményes árú könyvek sem hiába sorakoztak az állványokon, sokan vásároltak. A játékosan oktató multimédiás CD-ROM-ok is nagy sikert arattak az érdeklődő gyerekek körében. A rendkívüli nyitva tartási napon összesen 35 fő látogatott el a könyvtárba. A látogatókból 18 olvasó 32 darab könyvet és folyóiratot kölcsönzött, ill. 26 darabot hozott vissza. Az érdeklődés azt igazolja, hogy szükség van az ilyen jellegű könyvtári programokra, amikor hétvégén a családtagok együtt is le tudnak látogatni a könyvtárba.

Október 16.

Könyvtári foglakozás „Az ősz szépségei” címmel, melynek során versek, mesék, képzőművészeti alkotások érzékeltették az évszak színeit, szépségeit. Részt vett a 2. osztály 24 fővel.

Október 18.

A Községi Könyvtár és a ZakaHom-e Egyesület „Életképek” c. kiadványának szerkesztői kötetlen beszélgetésre invitálták az olvasókat. A rendezvénysorozat elindításának ötletét az Életképek című újság adta. Az „Életképes esték” keretében a résztvevők véleményt nyilváníthattak, illetve kérdéseket tehettek fel a lappal kapcsolatban, és találkozhattak a meghívott vendégekkel. Vendégek voltak: Kispéter Jánosné és Bózsó István Zákányszék Díszpolgárai, és Matuszka Antal polgármester. Az estét a meghívott vendégek történetei, anekdotái színesítették, valamint több évtizedes archív filmek és fotók segítették a múlt felidézését. (30 fő)

November 10.

Mesemondó verseny a 4. osztályos tanulók részvételével. Az osztály szinte valamennyi tanulója megtanult egy-egy mesét, melyeket örömmel osztottak meg a hallgatósággal. Részt vett 26 fő.

November 20.

Rendhagyó zenés könyvtári foglalkozáson vettek részt a 7-8. osztályos tanulók. A könyvtár vendége volt Huzella Péter énekes, zeneszerző, előadóművész, aki olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint a Kossuth-díj és a Prima Primissima Díj. Húsz évig zenélt a Kalákában, majd szólópályára lépett, és azóta gyerekeknek és felnőtteknek szóló műsoraival járja az országot, világot. Önálló műsorát Zenegér címmel évekig sugározta a Magyar Televízió.

Bizonyára mindenki legalább egyszer életében feltette már a következő kérdést önmagának: Ki vagyok én? Huzella Péter a maga sajátos eszközeivel - gitárjával és énekhangjával – szintén erre a kérdésre kereste a választ. A megzenésített versek üzeneteit a zene szárnyán repítette a könyvtár falai közé, tolmácsolva a költők rímekbe szedett gondolatait az ifjúság számára.

Az ingyenes rendezvény a Somogyi-könyvtár segítő közreműködésével, az NKA pályázati támogatásával jött létre.

November 20.

Folytatódott az „Életképes esték” címmel meghirdetett sorozat, melynek keretében a könyvtár vendége volt Szabó István nyugalmazott tanár, Zákányszék Díszpolgára. A vetítéssel egybekötött rendezvényen 30 fő vett részt.

 
Banner