Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark
Könyvtári rendezvények, 2009

Január 22.

A Községi Könyvtár és a ZakaHom-e Egyesület közös szervezésében "Múltidéző vetítésre" került sor 2009. január 22-én 17 órakor a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A vetítésen olyan zákányszéki vonatkozású dokumentumfilmeket, filmrészleteket tekinthettek meg az érdeklődők, amelyeket a televíziós csatornák az 1970-es évektől napjainkig sugároztak. A filmeket a Magyar Televízió Archívuma bocsátotta a könyvtár rendelkezésére, melyek azóta a könyvtár helytörténeti gyűjteményének részét képezik. Az ingyenes vetítésen kb. 100 fő vett részt.

Február 12.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2009. február 12-én ismétlő vetítésen vehettek részt azok az érdeklődők, akik nem látták vagy pedig újra meg szerették volna tekinteni a január 22-i "Múltidéző vetítés" anyagát.

Május 12.

2009. május 12-én, egy kellemesen meleg tavaszi délelőttön régen látott, kedves vendégeket köszönthettünk a könyvtárban. A Péter & Pán gituárduó - Balázs Péter és Lengyel Tibor – korábban már két alkalommal adott műsort a művelődési ház nagytermében 100-150 óvodásnak és kisiskolásnak, szintén a könyvtár szervezésében. Ezúttal a könyvtárhelyiségben, viszonylag szűkebb körben vehettek részt a 6. és 8. osztályos tanulók a zenés időutazáson. Az ismert külföldi slágereket hallgatva jókedv és derű költözött a falak közé, közös éneklésre buzdítva a közönséget. A hamarosan elballagó 8. osztályosok az elmúlt évek során gyakori vendégei voltak a könyvtári rendezvényeknek, rendhagyó foglalkozásoknak. Kicsit jutalom, illetve búcsúelőadás is volt ez a könyvtár részéről számukra - a zenekar közvetítésével.

A végén nem maradt el a vastaps és néhány ráadásszám, meghosszabbítva pár perccel a kellemes délelőttöt. Köszönjük a vendégeknek a szívvel-lélekkel zenélést, a Somogyi-könyvtárnak a lehetőséget, és Fodor Mónikának a szervezésben nyújtott segítséget! A rendezvény az NKA pályázati támagatásával valósult meg.

Június 9.

2009. június 9-én nagy volt a készülődés a könyvtárban, Lackfi János fiatal író, költő látogatott el Zákányszékre. Amikor megjelent kamaszosan fiatalos külsejével, sejteni lehetett: nem csak öt gyermekének, hanem genetikájának köszönhetően is egész személyisége közel áll a gyermekek világához. Mintha sohasem akarna felnőni…

Az 1971-es születésű író, költő, műfordító, szerkesztő, tanár játszi könnyedséggel teremtett kapcsolatot a közönség soraiban ülő gyerekekkel, miközben rímekbe szedett gondolatait tolmácsolta a hallgatóságnak. A tanév utolsó napjaiban jutalomként a 3-4. osztályos tanulók vehettek részt az író-olvasó találkozón közel 50 fővel. A könyvtár megtelt élettel, és ismételten bebizonyosodott, hogy „sok jó ember kis helyen is elfér”. A gyerekek – bár személyesen első alkalommal találkoztak a szerzővel – mégis ismerősként köszöntötték. A találkozót megelőzően lelkesen kölcsönözték ki a könyvtárból Lackfi János mesekönyveit és versesköteteit. Néhányan meg is tanulták a verseket, és bátran kiállva szavalták el az osztálytársaknak, és költő vendégünknek.

A gyerekek önfeledten szórakoztak a humoros versikéken, láthatóan nagyon jól érezték magukat. A kellemes délelőtt lezárásaként mindenki egy-egy könyvjelzőt kapott a könyvtártól ajándékba Lackfi János verseivel, melyeket a költő a helyszínen dedikált a jelenlévőknek. A rendezvény a Somogyi-könyvtár és a Magyar Írószövetség támogatásával valósult meg.

Október 1.

Október 1-jén az általános iskola 2. osztályos tanulói első alkalommal jártak csoportosan a könyvtárban. A rendhagyó foglalkozást izgatott készülődés előzte meg, hiszen az első alkalommal szerzett élmények meghatározóak az olvasóvá nevelés folyamatában. Az kölcsönös ismerkedés szójátékokkal vette kezdetét, melyben mindenkinek fel kellett ismernie a saját nevét. A folytatásban mesehallgatás, könyvtári illemtan következett, majd ismerkedés a sok-sok gyerekkönyvvel. Az osztály fele rögtön be is íratkozott, hogy a kiválasztott könyveket hazavihessék és elolvashassák.

Október 8.

A jellegükből adódóan legtöbbször csendes könyvtárak a különböző rendezvények alkalmával átmenetileg mozgalmassá, zajosabbá válnak. Különösen igaz ez októberben, amikor az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatai zajlanak. Minden évben más-más korosztályt céloznak meg a programok, idén elsősorban a nyugdíjasoknak igyekeztünk kedvezni. E programsorozat keretében Zákányszéken három rendezvény valósult meg az NKA és a Somogyi-könyvtár támogatásával.

Üres Bekezdés

2009. október 8-án „A Könyv(tár) házhoz megy” kezdeményezés keretében a Gondozási Központ lakói a bentlakásos otthonban lapozgathatták a könyvtári könyveket. Erre a délelőttre több tucatnyi kézikönyv, ismeretterjesztő- és szépirodalmi mű került átmenetileg az intézménybe. Igyekeztünk ízelítőt nyújtani a könyvtár kínálatából, és azokat is hozzásegíteni az olvasás öröméhez, akiknek a könyvtárba történő eljutás egyébként gondot okozna.

Szintén október 8-án a Kéknefelejcs Nyugdíjas Klub lelkes tagjait invitálta falai közé a könyvtár. A nyugdíjasokat az Idősek Világnapja alkalmából Sík Sándor Dörmögés című versének felolvasásával köszöntöttük. Ábrahám Imréné Juci néninek egy ajándékcsomag átnyújtásával köszöntük meg az elmúlt időszak könyvtári rendezvényein nyújtott önzetlen segítségét. Ezután névnapi jókívánságok, ajándékozások következtek, majd a közelgő ünnepek, rendezvények szervezésével kapcsolatos megbeszélés. Az összejövetel finom házi fonottkalács és túrós lepény kóstolásával, és teázással zárult. A verőfényes őszi napsütés jól tükrözte a könyvtári hangulatot ezen a délutánon.

Október 11.

2009. október 11-én a Könyves Vasárnapot tartottunk. A rendkívüli nyitva tartási napon negyven fő látogatott el a könyvtárba, szinte valamennyi korosztály képviseltette magát. A gyerekek játszóházi foglalkozás keretében őszi dekorációkat készítettek. A szokásos könyvtári szolgáltatásokon kívül új és leselejtezett könyveket vásárolhattak az érdeklődők. Ezen a napon három új baíratkozóval gyarapodott a könyvtár olvasóinak száma. A Megbocsájtás Napján néhányan éltek a lejárt határidejű könyvek visszahozatalának lehetőségével is. Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Könyves Vasárnap, melyre évről-évre egyre többen látogatnak el, jelezve ennek a napnak a fontosságát.

Október 21.Az általános iskolai egészséghét keretében két rendezvény lebonyolításában vállalt szerepet a könyvtár. Az egyikre 2009. október 21-én került sor a Polgármesteri Hivatal nagytermében, ahol egy helytörténeti előadáson vettek részt az iksolások. A vetítésen a ZakaHom-e Egyesület és a Községi Könyvtár gyűjteményét képező kép- és filmanyag segítségével a 7-8. osztályosok ízelítőt kaptak a település múltjáról. Október 22-én az egészséghét akadályversenyének egyik állomása a könyvtár volt, ahol feladatlapot kellett megoldaniuk a csapatoknak. Ezen a versengős délelőttön 12 csapat, vagyis a teljes felső tagozat megfordult a könyvtárban.

 
Banner