Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

 

Az évszázadok során a naptári évhez, a természet jelenségeihez vagy az emberi élet fordulóihoz szépen kialakult, míves szokások kötődtek. A legősibbek természetesen a nagyobb munkák befejezéséhez kapcsolódó hálaadás-szerű, a feladat elvégzése miatt érzett megkönnyebbülés kifejezésére szolgáló ünnepek voltak. Ilyen például a betakarítás, a szüret, mint az év utolsó ilyen jellegű munkája. Minden közösség igyekezett méltóképpen megünnepelni ezt a fontos időszakot, és manapság újra felfedezzük hagyományaink megőrzésének ezen módját.

 

IMGP8933
IMGP8933 IMGP8933
IMGP8934
IMGP8934 IMGP8934
IMGP8935
IMGP8935 IMGP8935
IMGP8936
IMGP8936 IMGP8936
IMGP8937
IMGP8937 IMGP8937
IMGP8938
IMGP8938 IMGP8938
IMGP8939
IMGP8939 IMGP8939
IMGP8940
IMGP8940 IMGP8940


A határainkon túl azonban el sem felejtették és töretlenül ünnepelnek már sok-sok éve. Testvértelepülésünkön, Hajdújáráson 43. alkalommal tartották meg a hagyományos Szüreti Napokat. Mint a mesében, három nap és három éjjel tartott a mulatság, volt étel, ital bőven, mindenki talált magának remek programot.
Gyönyörködhettünk a térségben termett, mutatós gyümölcsök látványában, mindenki igyekezett a legszebb szőlőjét, legnagyobb almáját, legillatosabb naspolyáját kiállítani. Mindezt esztétikus környezetben, a termeléshez szükséges eszközök társaságában.
Gondoltak azonban azokra a hölgyekre is, akik elkísérték férjüket. Míg az urak a különböző gépeket, szerszámokat nézegették, addig a párjuk elmerülhetett a gyöngyök, dísznövények, festett, hímzett kelmék   forgatagában.

 

Egy ilyen rendezvény nem nélkülözheti a sportot sem. Szombaton, a focitornán négy csapat tagjai bizonygatták, hogy ők a legjobbak. Zákányszék, valamint a másik testvértelepülés, Jánoshida mellett szerepelt még a tornán Hajdújárás és a szabadkai magyar konzulátus csapata. A férfias küzdelem végén már teljesen mindegy volt, ki győzött, nem ronthatta meg a baráti beszélgetés hangulatát, aminek csak az este vetett véget.

Vasárnap a kultúra iránt érdeklődőknek kínáltak remek programot. A térség több közössége és a zákányszéki Zabosfa együttes mutatta be a magyar népzene és tánckultúra színe-javát. Látványos menettáncukat sokan kísérték az utcán végig, így legalább volt idő megcsodálni a színes népviseleteket, hallgatni a zákányszékiek vidám énekét.

 

Aki megéhezett, helyi receptek alapján készített ételek között válogathatott, mint például káposztás birkapörkölt, kakaspörkölt.
Nagy hangsúlyt fordítottak a dekorációra, mindenütt látszott a gondosság és a rutin, amit a sok év alatt szereztek az ilyen jellegű fesztiválok szervezése során. Igazán profi módon szolgálták ki a több ezer embert a három nap során, ez a résztvevő emberek mosolygó arcán azonnal látszott. Sokat tanultunk testvértelepülésünktől, hiszen a jobbtól tanulni nem szégyen.



PeFA

 
Banner