Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

 

Az október 27-én megtartott, közmeghallgatással egybekötött testületi ülés fő napirendjében az önkormányzat 2012. év költségvetési koncepcióját tárgyalta. A polgármester előterjesztésében elmondta, hogy több törvény vár elfogadásra a parlament előtt, amely érinti az önkormányzatokat, így jelentős változtatások várhatóak. Mindez érintheti a polgármesteri hivatalokat és az oktatási intézményeket is. A járások kialakítása 2012. január elsejétől várható.

A 2012. évi költségvetési koncepció elfogadására a novemberi testületi ülésen kerül sor. Az önkormányzat költségvetését meghatározó tényezőket legnagyobb részben az állami költségvetés és az ezt megalapozó törvények határozzák meg, a korábbi évekhez hasonlóan nagy bizonytalansággal kell számolni.

 A költségvetés tervezésénél törekedni kell a takarékos gazdálkodásra, költségvetési stabilitás biztosítására. A tervezésnél számolni kell a bölcsődei szakfeladat költségvetési vonzatával is.  Önkormányzat legjelentősebb bevételi forrása a központi költségvetési kapcsolatokból, így a normatív állami hozzájárulásokból, egyes jövedelempótló támogatásokból, valamint az önkormányzatot megillető átengedett személyi jövedelemadóból áll. Működési bevételei nagy részét az intézményi és a szociális étkeztetésből származó díjbevétel képezi, ezek emelése során figyelemmel kell lenni az energia és az élelmiszerárak emelkedésére. Előfordulhat, hogy az infláció tervezett mértékét meghaladó áremelésre lesz szükség. Helyi adóbevételek tekintetében jelentős változás nem várható Az idegenforgalmi adó várhatóan továbbra sem eredményez jelentős bevételt. Egyéb saját bevételt képezi az önkormányzati bérlakás után megfizetett a lakbérek összege, melyet inflációt követő mértékben kell megemelni. Működési célra átvett pénzeszközök biztosítják a mezőőri foglalkoztatást, mozgáskorlátozottak támogatását, és a pályázatok útján elnyert támogatások megvalósítását. Működési célú hitelre ez évben 16960 ezer forint összegben volt szükség, felhalmozási célú hitel felvételére nem került sor. Az önkormányzat kiadásait tekintve tovább kell folytatni az előző években megkezdett folyamatot így a felújítási és karbantartási munkálatokat – lehetőség szerint pályázati forrás bevonásával. Cél a működési kiadások racionális csökkentése. Figyelemmel kell lenni arra, hogy továbbra is jelentős súllyal szerepelnek a személyi juttatások, a létszámkeret megállapítása során követendő elv, hogy az ellátandó feladathoz kell a létszámot rendelni. A személyi juttatások esetében a reálbérek csökkentésével kell számolni, melyet az állam kompenzálni fog. Változnak a Cafeteria szabályozásai is. A dologi kiadások számottevően nem csökkenthetők, energiatakarékosságot elősegítő beruházások hosszabb távon megtakarítást jelenthetnek. Változásra számíthatunk a közmunkaprogram terén is, nagyobb feladat hárul az önkormányzatokra. A képviselő-testület elfogadta a költségvetési koncepció előkészítéséről szóló előterjesztést.

Az előterjesztések napirendjei között a jelenlévők, a település közbiztonság helyzetéről hallgattak meg tájékoztatást, melyet Horváth Roland rendőrfőhadnagy a Mórahalmi Rendőrőrs őrsparancsnok helyettese adott. Ezt követően a szennyvíz beruházással, a tervezett Mórahalom-Zákányszék kerékpár úttal kapcsolatos tájékoztatóra került sor.

Az intézmények tevékenységéről, helyzetéről, 2012-es terveiről  adott dr.Faragó Csaba jegyző, Liebhaber Gáborné óvodavezető, Deme Józsefné az Általános iskola és  Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója és a Művelődési Ház vezetője Zombori Istvánné tájékoztatást.

A Képviselő-testület soron következő ülése 2011. november 24-én délután 16 órakor kerül megtartásra a Polgármesteri Hivatal nagytermében, melynek fő napirendje: Tájékoztató a 2011. évi költségvetés III. negyedévi végrehajtásáról, az intézmények negyedéves tevékenységéről szóló beszámoló és a 2012. évi költségvetési koncepció elfogadása.

A testületi ülés nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

                                                                                                          Kiss Zoltánné

                                                                                                     jegyzőkönyvvezető


 

 
Banner