Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

 Zákányszéken a citerázásnak több évtizedre visszanyúló hagyományai vannak. Az első együttes 1974-ben alakult a Parasztkórus kísérőzenekaraként, de néhány évvel később már önállóan is részt vettek minősítésen, ahol „Kiváló” címet értek el.

A Nefelejcs Citerazenekar 1996-ban szerveződött a Nyári Népzenei és Néptánc Táborban Tiszakécskén. A citerázás alapjait korábban Januj Jánosné Kati nénitől tanulták az akkor még 8-10 év közötti kisiskolások. Néhány évvel később 1995-96-ban a zenekar irányítását Monoki Lajos tanár úr vette át, amely szakmai szempontból fontos előrelépést jelentett az együttes életében. Rendszeresen részt vettek népzenei táborokban, ahol a hasznos ismeretanyag megszerzése mellett, baráti kapcsolatok alakultak ki az ország több táján működő csoportokkal. Az évek során az együttes fellépett az ország különböző tájain és külföldön is. Szerepeltek Tiszakécskén, Mezőtúron, Tállyán, Hatvanban, Körösladányban, Zalaegerszegen, Budapesten, emellett rendszeres fellépői a környező települések rendezvényeinek is. A zenekar jelentős tényező a település kulturális életében, amit a fellépések sokasága is tükröz: Tavaszcsalogató, Aratóünnep, Falunap, Adventi Gyertyagyújtás, Falukarácsony.

Az Országos Népzenei Minősítő versenyeken való részvétel a szakmai fejlődés szempontjából fontos mérföldkő minden népzenei együttes életében. Az első ilyen megmérettetés 1997-ben volt, ahol Ezüst fokozatot kaptak, majd ezt követően folyamatosan Arany minősítést ért el az együttes. Ha visszatekintünk az elmúlt 15 évre, a 2001-es esztendő hozta a legtöbb sikert és eredményt. Ebben az évben Arany Páva díjas minősítéssel térhettek haza Tiszakécskéről, és megyei első helyezettként vettek részt a Kultúrával a Nyugat Kapujában Nemzeti Fesztivál országos szakági bemutatóján Budapesten. 2006-ban az együttes vezetését Kispéter Éva, a zenekar egyik tagja vette át Monoki Lajos tanár úrtól. A csoportnak jelenleg 10 főből álló tagsága van. A középiskolás, főiskolás és dolgozó fiatalokat a hagyományok ápolása iránti elkötelezettség és a népzene végtelen szeretete tartja össze.

 

A Zákányszéki Nefelejcs Citerazenekar 2011. október 29-én ünnepelte megalakulásának 15 éves Jubileumát egy népzenei est keretében. A rendezvényre zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. Eljöttek a zenekar életében fontos személyek: citerás barátok, szülők, rokonok, pedagógusok. A műsorban fellépett az Ásotthalmi Népdalkör, a Körösladányi Cuháré Citerazenekar és a Válicka Citerazenekar, akik Zalaegerszegről érkeztek. Az együttes érdekes nevét a település határában folyó patakról kapta. Régi kedves ismerősként lépett a színpadra a Mezőtúri Szivárvány Citerazenekar. A több Arany Páva és Arany Páva Nagydíjjal kitüntetett csoport gyönyörű citerajátékát csodálattal hallgatta a közönség. A több évtizedes múltra visszatekintő és sok-sok díjjal kitüntetett együttesek után mégis a legnagyobb tapsot a Zákányszéki Csalogány és Nefelejcs Citerazenekarok előadása kapta. A műsor befejező részében a Nefelejcs Citerazenekar jelenlegi és régi tagjaival (akik már nem aktív tagjai az együttesnek) közösen Bácskai leánydalokat adott elő.

A jubiláló együttest Matuszka Antal polgármester úr köszöntötte. Beszédében kiemelte azokat az értékeket, melyek összetartják ezt a kis közösséget, hangsúlyozva, hogy a hagyományőrzés és a kulturális értékek nem forintosíthatók. Ahhoz, hogy együtteseink sok szép születésnapot ünnepelhessenek, ápolni kell hagyományainkat, óvni és gondozni kell kulturális értékeinket.

Az ünnepi műsor után az együttesek tagjai, szülők és barátok jó hangulatú vacsora mellett emlékeztek a 15 év történéseire, majd hajnalig tartó mulatság zárta a rendezvényt.

 

A 15 éves Jubileumhoz nyújtott támogatásokat az együttes tagjai tisztelettel megköszönik az alábbi személyeknek és szervezeteknek:

Barna Edit, Cseh Zoltán, Dr. Müller Károly, Papp Vince, Papp István,Varga Béla, Pillér Takarékszövetkezet, Zákányszék Község Önkormányzata, a Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói, Szülők, Januj Jánosné, Sas Györgyné, Vízvári István és Szalai Zoltán.



 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Zombori istvánné

intézményvezető

 
Banner