Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

 Már javában beindult a 2012-es év, de mi mégis a tavalyi esztendővel foglalkoznánk egy visszatekintés erejéig. A ZakaHom-e Egyesület szinte minden nagyobb zákányszéki rendezvényen részt vett, és igyekezett objektív módon beszámolni, tudósítani az eseményekről.

Itt szeretném hangsúlyozni, hogy minden olyan rendezvényen részt vettünk,  amelyre meghívást kaptunk. A nagyobb falusi rendezvényeket látogattuk csak „önkéntes” alapon, a többi alkalmat pedig meghívás alapján. Szerencsére jóval több volt az olyan rendezvény, amelynek szervezői szerették volna, hogy minél többen szerezzenek tudomást Zákányszékről és a helyi programokról. Ilyenkor év elején mindenki számokkal szeretné kifejezni teljesítményét, hogy meg tudott-e felelni az elvárásoknak. Ezt mi is így gondoljuk, hiszen a számok nekünk is különösen sokat mondanak, objektív visszhangja a munkánknak. Látjuk, hogy a www.zakanyszek.hu oldalon egy bizonyos írásra mennyien voltak kíváncsiak, riportjainkat, tudósításunkat mennyien nézték meg a Homokhát TV adásaiban, illetve a youtube Zákányszék Hírcsatornáján. Persze nem feledkezünk meg az írott médiáról sem, hiszen a Zákányszéki Kis Újság és a Zákányszéki Életképek hasábjain azokhoz igyekeztünk eljutni friss, érdekes írásokkal, akik az elektronikus lehetőségekkel egyelőre nem tudnak élni.

 

 

És akkor azok az emlegetett számok:

 

www.zakanyszek.hu oldal: A nyár közepén indult el a megújult honlapunk, ami idén februárban kapja meg végleges formáját. Több, mint fél éve tesztüzemben működik,  és eddig 51 ezren kattintottak rá valamely írásunkra, a felkerült információkra. A legnépszerűbb cikk a Kispiac áthelyezéséről számolt be, megelőzve a képzeletbeli dobogón a „20 éves a Zákányszéki Kis Újság” című írást, és a falunapi programokra invitáló meghívást. Itt jegyezném meg, hogy a látogatottsági lista 21. helyén álló Retro Disco-s írás az első, ami nem érte el az 1000-es olvasottsági szintet, ami azt jelenti, hogy pár hónap alatt 20 írás akadt, amelyre több mint ezren voltak kíváncsiak. A portálnak van egy szolgáltatása, amelyre az oldalon lehet feliratkozni, és minden nagyobb hír megjelenésekor automatikusan Hírlevelet küld a rendszer a frissítésekről. Jelenleg 150 e-mail címre megy ki a Hírlevél.

 

Zákányszék Hírcsatorna: A youtubon érhető el. Itt találhatóak az általunk készítetett riportok, tudósítások. A 2011-es évben  közel 2500 perc vágott, szerkesztett anyagot állítottunk össze. Ez nyersanyagban ennek többszöröse. A látogatóink száma a cikk írásának pillanatában 17001. Ennyien nézték meg anyagainkat… Több nagyobb rendezvényen kértek tőlünk külön szerkesztett anyagot, amelyből egyesületünk kisebb bevételekhez jutott, ezzel is segítve munkánkat. Jelen pillanatban is több díszdobozos DVD vásárolható meg a könyvtárban az 1960-as évek filmjeitől egészen a 2011-es évet összefoglaló videóanyagig.

 

Zákányszék a facebookon: 1096 ismerőse van jelenleg a településnek, itt is szinte minden cikket postolunk, amelyek a www.zakanyszek.hu oldalra felkerültek. Itt közösen a Községi Könyvtár facebook oldalával napi kapcsolatban vagyunk olvasóinkkal. Talán amiért ennyien szeretik használni ezt a kapcsolattartási formát az az, hogy a különböző rendezvényeken készült fotók rövid időn belül felkerülnek az oldalra és bárki megtekintheti. Aki még nem kattintott ránk, ne halogassa tovább, tegye meg minél előbb.

 

És nem utolsósorban az írott kiadványaink: A Zákányszéki Kis Újság 2011-ben 9 alkalommal jelent még, és jutott el ingyenesen minden zákányszéki postaládába. A Zákányszéki Életképek című folyóirat 2 alkalommal jelent meg, ugyancsak ingyenesen. Ha már eddig is a számok nyelvére fordítottuk le a múlt évben végzett munkánkat, akkor itt is beszéljenek a  számok: A Kis Újság összesen 9.900 példányban jelent meg, az Életképek 2.200 példányban. Ez összesen  101.200 oldal A4-es lapot jelent. És ha még valaki nem hagyta abba az olvasást, akkor egy utolsó számadat: Ahhoz, hogy ebben a két kiadványban minden betű a helyére kerüljön, kb. 552.000 billentyű leütésére volt szükség a klaviatúrán.

Köszönjük, hogy ennyi rendezvényen ott lehettünk. Reméljük, idén is hasonló anyaggal fogunk jelentkezni.

Mindezekhez azonban az egyesület tagjainak lelkesedése kevés lett volna, ha Matuszka Antal polgármester úr és a képviselő-testület nem biztosítja a munkánkhoz nélkülözhetetlen anyagi és  tárgyi feltételeket.  

Akik idáig végigböngészték velünk a fenti sorokat, és azt mondják, nekem nem számok kellenek, hanem lássuk azokat a munkákat, akkor kérem, dőljenek hátra és kövessék velünk végig a tavalyi évet, havi bontásban. Kellemes böngészést!


Január


Az évet  nem túl vidám témákkal kezdtük, hiszen minden szinte a belvízről szólt...

 

Február

A február még mindig az uborkaszezonról szólt, de már jelent meg Kis Újság, és Vass Károly barátunkat elkisértük Forráskútra a Valentin napi off road megmérettetésre.


 

Március

Márciusban igazán beindult az élet, hiszen a Kis Újság mellett megjelent az Életképek tavaszi száma, és több rendezvényen is készítettünk felvételeket. Zákányszéken 6. alkalommal rendezték meg a Dél-alföldi Regionális Hegedűversenyt, ahol 3 napig forgattunk (a hegedűverseny összes anyaga itt megtekinthető), majd az idősek farsangi báljának műsora okozott sok kellemes percet. Ezen kívül Vajdaságban, Hajdújáráson is jártunk, ahol rögzíthettük Zákányszék testvértelepülési megállapodásának aláírását, és a hajdújárási diákok március 15-i megemlékezését is rögzítettük.


 

Április


Áprilisban a Kis Újság megjelenése mellett a Falugyűlésen forgattunk, és a Homokháti Szociális Központ projektzáró eseményéről készítettünk anyagot a Homokhát TV-nek. Eleget tettünk még két nagyon kedves kérésnek: óvodai mesemondó versenyen figyelhettük és kérdezhettük a jövő nemzedékét, valamint az erdei pinenőben az általános iskolásokkal vehettünk részt egy játékos délutánon, a Föld Napja alkalmából.

 

 

Május


Május nem a nagy látványosságról szólt, de megjelent a Kis Újság aktuális száma és az ovisok kérésére forgattunk az erdei pihenőben, a csoportbúcsúztatókon és a ballagáson. Emlékül egy dupla dvd-t készítettünk a ballagóknak.



Június

Júniusban két nagyobb feladatot kellett megoldanuk, egyrészt elkísértük Békésre a nyugdíjasklub tagjait, másrészt készítettünk egy filmet a faluról, amit a Zákányszéken megrendezett 39. Csongrád Megyei Könyvtárosnapon mutattunk be. Érdekesség, hogy ezt a filmet - ami azért valljuk be, az amatőr nézők számára is észrevehető hibákat tartalmazott - részletesen elemezte nekünk Burza Árpád, a Magyar Televízió nyugalmazott szerkesztő-operatőre. Ezúton is köszönjük neki, sokat tanultunk tőle. Természetesen a könyvárosnapon is forogtak kameráink. A Kis Újság a nyári szünet előtt utoljára jelent meg.

 

 

 

Július


A nyári uborkaszezon hónapja, amikor nem jelent meg a Kis Újság sem. Egy igazán nagyobb feladatunk volt, az Aratóünnepen készítettünk egy összefoglalót a Homokhát TV számára, valamint Matuszka Antal polgármesterrel beszélgettünk időszerű településpolitikai kérdésekről.

 

Augusztus


Augusztusban szinte minden a falunapról szólt. A Homokhát TV-nek készített összefoglaló mellett, ide kattintva tekinthetik meg az eseményen készített riportjainkat.


 

Szeptember


Szeptemberben elkezdődött az ősz a mi munkánk szempontjából is... Újra Kis Újság, Életképek előkészületek, mindezek mellett két nagyobb anyagot készítettünk az Idősek Világnapján és a Hajdújárási Szüreti Napokon.


 

 

Október

Megjelent az Életképek őszi száma! Sokan várták... Laughing Persze volt Kis Újság is, közmeghallgatás, és a Nefelejcs Citerazenekar jubileumi koncertje.

 


November

És már itt is az év végi hajrá... Kis Újság, egy nagyobb interjú polgármesterünkkel a folyamatban lévő beruházásokról, böllérnap és előkészületek a karácsonyra, dvd formájában összefoglalva a 2011-es évet, a Nefelejcs estről is dupla dvd. Eldől, hogy  idén is lesz nagyméretű, A2-es naptár a decemberi újságban. Kaptunk egy érdekes felkérést, a böllérnapról is legyen megvásárolható dvd, ami legyen kicsit egyedi... Megpróbáltuk... Cool


 

December

Év végi hajrá... Kis Újság naptárral, adventi gyertyagyújtások, a Nefelejcs Citerazenekar a Dóm téri sátorban, Falukarácsony... Még volt egy szabadkai forgatásunk, az ott készült anyagot 2012 januárjában láthatják...

 


 

Ez volt a ZakaHom-e Egyesület szemszögéből a 2011-es esztendő. Az összeállítás a teljesség igénye nélkül készült. A Zákányszék Hírcsatornán az összes anyagunkat, és a Homokhát Tv Zákányszékkel foglalkozó kisfilmjeit, riportjait megtalálják. 

Több anyagunk elkészült színes nyomtatott dvd változatban, amely betekintést ad akár az 1960-70-es évek helyi rendezvényeibe, akár az elmúlt évek eseményeibe. Ezek a könyvtárban megtekinthetőek, megvásárolhatóak. A befolyt összeggel a ZakaHom-e Egyesületet támogatják.

Köszönjük figyelmüket, hogy átfutották velünk a 2011-es esztendő fontosabbb eseményeit.


Összeállította:

Börcsök Zoltán

a ZakaHom-e Egyesület elnöke

 

                                                                                                        

 
Banner