Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

Zákányszék község "történelemkönyvét" lapozgatva az 1980-as évekrõl azt olvashatjuk, hogy megszûntek a külterületi iskolák és új, kétszintes, 8 tantermes általános iskolában tanulhatnak a gyerekek, új óvodai konyhát helyeztek üzembe. Az idõsek számára napköziotthont alakított ki a községi tanács. A község bekapcsolódott az automata távhívási telefonrendszerbe. Jelentõsen növekedett a portalanított utak száma. Folyamatosan kiépült a vezetékes gázhálózat, ütemesen haladtak a gázbekötések. A falu templomába és a plébániára is bevezették a gázt, újrafestették mind a két építményt. Ebben az idõszakban néhány hónapig Lengyel Antal segédlelkész vezette a plébániát, mert a plébánost - Dr. Lénárd Györgyöt - Szeged-Alsóvárosra helyezték. 1987. február 1-jétõl érkezett új plébános.


Immár 25 éve múlt, hogy Cseh Zoltán plébános a zákányszéki hívek szolgálatába állt. "Megszerettem a homokhátságon élõ embereket, nyitottak, befogadóak, melegszívûek" - vallja.
Az évforduló alkalom a visszatekintésre is: hogyan indult az az út, amely a papi hivatásra, a zákányszéki Szentháromság plébániára vezette a makói, mélyen vallásos, ötgyermekes család középsõ gyermekét. "Nem külsõ körülmények, hanem saját belsõ indíttatásom alapján lettem lelkész, családom vallásos beállítottsága, neveltetésem játszott ebben szerepet" - mondta el egy beszélgetés alkalmával plébános úr.
Makón járt általános iskolába, az elsõ éveket katolikus iskolába, ahol 1945-ig apácák tanítottak. A továbbtanulásban édesapja irányította, ösztönzésére Szegeden az akkor Erõmû-gépészeti és Villamos-gépgyártó Technikumot (késõbb Déri Miksa Gépipari Technikum) végezte el, és technikusi oklevelet kapott. Az iskola Budapesten az Acélárú Gyárba helyezte dolgozni, ott egy esztendõt töltött. Eközben határozta el, jelentkezik a Hittudományi Fõiskolára, amit 1958-63. között Szegeden végzett el, és itt szentelték pappá, 24 évesen, 1963. június 16-án. Elhagyta hát a szülõi házat, és bár tudta, hogy az elõtte álló út göröngyös, meredek és fáradságos lesz, azért ezt választotta, hogy "élõ tûzként, illatozó tömjénfüstként" szolgálja teremtõjét.
Cseh Zoltán segédlelkészi szolgálatát Kunágotán kezdte meg, majd Ásotthalmon, Kisteleken, Mezõkovácsházán, Békéscsabán, és Domaszéken szolgált. Az így eltöltött évek az egyházmegye megismerését, a tapasztalatszerzést segítették elõ. Önálló mûködése plébánosként 1976-ban Öttömösön indult. 10 éves szolgálat után helyezték Zákányszékre. 1996-tól Bordányban is ellátja - oldallagosan - a lelkipásztori feladatokat.

Az elmúlt negyed század alatt változott a templom és környéke az egyházközség képviselõ-testülete, a községi önkormányzat és a hívek összefogásának eredményeként.

Cseh Zoltán 2004-ben a község díszpolgára lett, "… a településen végzett közösségformáló munkájáért, a község Önkormányzata és Egyházközsége közötti jó kapcsolat ápolásáért, valamint Zákányszék lakossága hitéletének jobbításáért végzett munkája elismeréseként" adományozta a testület a címet.

A papi élethez különleges és kiváló jóság szükséges. Szüntelenül szeretni kell másokat, önzetlenséget sugározni és követni az örök eszményképet, Krisztust. Így élte és éli Cseh Zoltán szép és magasztos életét, járja rendületlenül a hit, a jóság és a szeretet útját.


A 25 éves zákányszéki szolgálatról szól 2012. május 20-án, délután 16 órakor a hálaadó szentmise, megköszönve Istennek a hivatás és a kitartás kegyelmét. A misét prof. Dr. Sávai János atya celebrálja.


Tanács Klára




 
Banner