Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

 

Zákányszék - Az elvándorlás elleni küzdelem jelképe, országos divat lett, hogy fát ültetnek az önkormányzatok az újszülötteknek. Ezt Zákányszéken 40 évvel ezelőtt kezdték. Az egyik fa gazdáját arról kérdeztük a ligetben, mennyire erősek ezek a gyökerek.

 

Mórahalmon 8 évvel ezelőtt ültettek először facsemetét a helybeli újszülötteknek közterületen. Makón az ezredforduló óta bővül a „babapark". A családok emléklapot, térképet, kis kannát kapnak az esemény emlékére. Ilyenkor többnyire elhangzik: a város ezzel a gesztussal szeretné jelezni, számít arra, hogy a fa gazdája felnőve is helyben marad.

Ebből a kezdeményezésből mintha azzal egy időben lett volna országos divat, hogy a pályát választó fiatalok tömegesen vágtak neki Nyugat-Európának. Aki szétnéz az interneten, látja, hogy Miskolctól Bábolnáig sokfelé ültetnek, sőt Kolozsváron is elindult az „Egy fa – egy gyerek" elnevezésű program. Érdemes lenne húsz-harminc év múlva utánanézni, milyen kötődés alakul ki a gyerekek és fáik között, mennyien keresték és találták meg felnőttként helyben a számításukat.
  

Kovács-Tanács Anita és édesanyja, Nagy Sándorné Erzsébet a 48. számú fánál közel negyven évvel ezelőtt, az ültetéskor
Kovács-Tanács Anita és édesanyja, Nagy Sándorné Erzsébet a 48. számú fánál közel negyven évvel ezelőtt, az ültetéskor


– Aki el akar menni innen, azt ez a gesztus biztosan nem tartja vissza, de aki úgy dönt, hogy marad, annak nagyon jó érzés tudni, hogy van itt egy fája – mondja a zákányszéki Kovács-Tanács Anita, lánykori nevén Nagy Anita, aki 1973-ban született. Övé a zákányszéki Béke utcán lévő családi ligetben a 48. számú fa. Ez kicsit ferdén nőtt, talán azért, mert a játszó gyerekek még kisfa korában belekapaszkodtak, vagy mert a platánok között így tudott fényhez jutni. Erős, egészséges fa, 1974 őszén ültették. Az már nem az első alkalom volt. A Délmagyarország 1973. május 21-én számolt be a megyében egyedülálló zákányszéki kezdeményezésről, 1974. március 29-én pedig arról írtunk, hogy újabb 26 fát ültettek a ligetben.

 

A cikk tovább folytatódik a delmagyar.hu oldalon.

 
Banner