Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

Már nagyon várom a tavaszt. De legalább annyira vártam március első hetét, mert olyan ínyencségeket ígért, mint találkozás a könyvtárban Endrei Judittal, majd pedig Hegedűs Bettina első önálló zongoraestje március 8-án, a nőnap estéjén. És most már túl a csodán, a Zákányszéken első zongorakoncerten, érzem, valahogy más lettem. A programfüzetből olvasottak ezt szinte előre jelezték, hiszen a repertoáron szerepelt Yiruma, dél-koreai születésű híres zongoraművész és zeneszerző legismertebb zongoraműve, a River Flows in You is. (Yiruma művésznév koreai nyelven annyit tesz: „elérlek”, „a szívedbe lopom magam”.)
A Magyar Kultúra Napját ünneplő esten (január 22-én) még nem sejtettem, hogy ily közel az a nap, amikor újra felcsendülnek – többek között – a Yiruma-dallamok, községünk szülötte és büszkesége, Hegedűs Bettina előadásában. Aztán hamarosan a Börcsök Zoltánhoz közel állóktól kiszivárgott a hír, március 8-án koncert lesz, Bettina vállalta a fellépést. A művelődési házból már szerdától addig soha nem hallott dallamok – mint például Liszt: Szerelmi álmok című zongoradarab részletei – szivárogtak ki, miután hat, komoly fizikai erővel rendelkező férfiember „beküzdötte” az Aranyszöm Rendezvényházból kölcsönkapott Silverstein zongorát a nagyterembe. A zongora szakszerű szállítását Fodor László, helyi gazdálkodó vállalta speciális járművével.

A csütörtök esti próbán már látni lehetett a színpad újjászületését, helyükre kerültek a tv kamerákat tartó állványok, és sűrűn egymás mellé sorakoztak a hallgatóságnak kényelmes ülést biztosító székek. Pénteken este ¾ 6-kor már kisebb sorban állás alakult ki a támogatói jegyeket árusító asztalnál. Arról még eddig nem is szóltam, hogy ez a rendezvény nem egy „sima” péntek esti program volt, hanem jótékonysági célt is szolgált. A támogatói jegyek értékesítéséből származó bevételt a szervezők Hegedűs Bettina tanulmányainak folytatásához ajánlották fel, de erről még majd később részletesebben írok.

Kedves, mosolygós vendégfogadók kísérték a nagyterembe az érdeklődőket, ízléses programfüzetet is átnyújtva. Az első sorokban foglaltak helyet a szülők, a rokonok, az osztálytársak és természetesen a zenetanárok: Kígyósi Erzsébet, a zákányszéki művészeti iskola, valamint Zsigmondné Papp Éva, a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Közel 100 ülőhely telt meg, amikor Zombori Istvánné intézményvezető lépett a függöny elé és szívélyesen köszöntötte a nagyérdeműt. Ismertette az est programját, egyben fel is konferálta az első zenei blokk műsorát: Bach Gisz-moll prelúdium és fúga, Beethoven Ász-dúr szonáta 1. tétel és Chopin Cisz-moll etűd.
Nagyon lassan szétnyílt a függöny, a színpadon fokozatosan felgyúltak a fények, és a zongoránál ott ült gyönyörű kék fellépő ruhában Hegedűs Bettina. Dicséret illeti a színpadkép megálmodóit, Börcsök Zoltánt és Paraginé Tóth Edinát, valamint akikkel valóra váltották elképzeléseiket, Zombori Istvánnét, Szondi Sándort, Tanács Klárát, Papp Editet és Tanács Tündét. Különleges, előkelő, méltó hátteret és környezetet teremtettek Bettina zongorajátékához. Ez volt az első pillanat, amikor a látványtól mérhetetlenül meghatódtam.

(További képek facebook oldalunkon)

 

Aztán Bettina kellő virtualitással, alázattal, átéléssel csalogatta elő a fehér és fekete billentyűkből a zenét, és nem maradt el az elismerő taps sem. Míg zengett a taps, Paraginé Tóth Edina is megjelent a színpadon, és a barátságos környezetben beszélgetés indult Bettinával, Bettináról. Megtudhattuk, hogyan kezdődött a nagy szerelem a komolyzenével és a zongorával, milyen áldozatok, lemondások árán jutott el Bettina addig, hogy június végén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre felvételizhet.
Hallottunk arról is, milyen sikereket ért el hazai és nemzetközi versenyeken, és hogyan nyerte el „Az év felfedezettje 2012” különdíjat. Bár Bettina nem szívesen beszél magánéletéről, azt azonban sikerült megtudni, hogy kedvenc étele a pizza, és ha nem zongorázik, akkor Máté Pétert hallgat szívesen. Kedvenc költője József Attila, kedvenc virága a rózsa, kedvenc évszak számára a tavasz, kedvenc színe a bordó és a kék. Mérhetetlenül sok időt tölt gyakorlással, ehhez a szülei megvásárolták a zongorát, mindenkor mellette állnak, támogatják pályáján.

Bettina feltett szándéka, hogy zongoraművész lesz, erre eltökélten, nagyon határozottan készül.

(További képek facebook oldalunkon)

 

A második zenei blokk egy négykezessel kezdődött: Bettina és tanára – Zsigmondné Papp Éva – Debussy: Csónakban című művét adta elő. Ezt követően is olyan művek szerepeltek a programban, amelyek népszerűek azon hallgatók körében is, akik nem jártasak a klasszikus komolyzenében. Ebben a blokkban hangzott el Yiruma: Kiss the rain és River Flows in You, majd Liszt Ferenc: Szerelmi álmok és végül Dohnányi Ernő – Johann Strauss: Kincskeringő című műve. Azt gondolom, a hallgatóságot Yiruma fogta meg legjobban egyszerű dallamaival, ezáltal azonnal fülbemászó a hallgató számára, felüdülést és békét nyújt a rohanó, kaotikus mindennapokban. Ez a hatás a jövendő előadóművészének játékán keresztül tökéletesen eljutott a közönséghez, Bettina végig könnyed, átéléses előadásmódja
ismét nagy tetszést váltott ki, a blokk végén újra zengett a taps. És míg az előadó egy kicsit pihent, a beszélgetés tovább folytatódott, Paraginé Edina a tanárnőt – Zsigmondné Pap Évát – is bekapcsolta a társalgásba. A tanárnő elmondta, időnként vissza kell fogni Bettinát, ne hajtsa túl magát, kevesebb gyakorlással is teljesíteni tudja a feladatát. Erre a koncertre is alig egy hónap alatt készült fel. Nagyon fontos állomás ez a Zeneművészeti Egyetemi felvételihez vezető úton. Megerősítette a tanárnő, Bettina ritka tehetség, egy valóságos csillag, aki hatalmas akaraterővel, céltudatosan halad a pályán.
Jó volt látni azokat a tisztelet- és szeretetteljes pillantásokat, amelyeket a mester és tanítványa váltottak. Bettinán az is látszott, hogy erősen készült, koncentrált az utolsó zenemű előadására. A harmadik blokkban Chopin: Andante spianato és grande poloneise brillante című művét lendületesen, virtuozitását megcsillantva mutatta be. Chopin a „nagy szerelem”, mert a „Zongorista” című filmet látva határozta el Betti, hogy zongoraművész lesz. Akkor hatódtam meg ismét, de nagyon, amikor e fiatal lány a zongorajátékot befejezve néhány másodpercig csak ült a zongoránál, átszellemülten, kicsit kipirulva, kicsit fáradtan, de elégedett arccal. De már fel is csattant a szűnni nem akaró taps …
A program végén Matuszka Antal gratulált és megköszönte ezt a gyönyörű estét a jövő
zongoraművészének, majd egy szerény fogadás keretében megtörtént a támogatójegyek vásárlásából összegyűlt pénzadomány, összesen 110.500,- Ft átadása. A zene hatása örök és változatlan. Vannak korok, amikor az emberek a valóságból a művészetbe menekülnek. A nagy tömeg inkább szórakozik, a vidámságot keresi. De mindenkit rá lehet venni arra, hogy a legkomolyabb zenét is élvezze. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az illetőt észrevétlenül, szórakoztatva visszük el a hozzá közelálló zenei világból Beethoven kilencedik szimfóniájához. Községünk szülötte, a törékeny, de hatalmas elszántsággal és tehetséggel bíró Hegedűs Bettina ezen az úton tett velünk néhány lépést. Bízunk abban, hogy többször visszatér még e színpadra, akkor is, ha majd naptárát megtöltik

a koncert felkérések. Kívánjuk, teljesüljenek álmai! És azok, akik nem tudtak ezen az emlékezetes estén részt venni, megnézhetik a Homokhát TV műsorában a helyszíni felvételt, mely a teljes programot tartalmazza.

Zárásul álljon itt azok felsorolása, akik a rendezvényt támogatták: Délmagyarország, Homokhát TV, Kazi Péter, Peták Zoltán, Térség Média Kft., www.monitorpress.eu, www.zakanyszek.hu, ZakaHom-e Egyesület, Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár.



- KIA -

 
Banner