Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

 Április hónap első munkanapja is úgy indult, mint a múlt heti: borongós, hűvös, napfénytelen időben kabátjukat fázósan összehúzó emberek sietnek a falu utcáján. A polgármesteri hivatalban Matuszka Antal polgármester, Gárgyán István jegyző a képviselő-testület tagjaival, és néhány lelkes érdeklődővel a tavaszi munkák késedelmes kezdéséről csevegve készültek az  erdélyi testvértelepülésről érkező küldemény fogadására. Némi várakozás után Dr. Sebestyén Balázs, a Zákányszék Jövőjéért Alapítvány elnökének kíséretében megérkezik az ajándékhozó, Eigel Tibor, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom Gyergyói Területének elnöke, kezében a székely zászlóval.

A magyar és a székely himnusz eléneklése után Eigel Tibor átadta a zászlót és annak adományozásáról szóló okiratot Matuszka Antal polgármesternek.

Eigel Tibor a testvértelepülés, Borszék ajándékát és üzenetét hozta. A zászló a két település közötti testvérkapcsolatot, valamint a székelyföldi és az anyaországi szolidaritást hivatott tükrözni. A lobogó kifüggesztése pozitív jelzés, kifejezi az összetartozást, az együttgondolkodást. Eigel Tibor azt is elmondta átadó beszédében, hogy édesapja nagyon sokat dolgozott a két település hivatalos kapcsolatának létrehozásáért, ezért is hozta most nagy büszkeséggel és megtiszteltetésben a székely zászlót.

Matuszka Antal polgármester fontosnak minősítette a két település – a székelyföldi Borszék és a homokháti Zákányszék – kapcsolatát, amiben a szolidaritásnak kiemelkedő szerep jut. Azzal a határozott ígérettel vette át az ajándékot, hogy védett környezetben, méltó helyen – a Községháza tanácskozó termében – helyezik most el,  majd pedig az önkormányzat épületének homlokzatán hirdeti a zászló „a határok nélküli összetartozást” (idézet az adományozó okiratból).

 

Zárásul álljon itt egy idézet a Wikipédiából: „A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és lobogója, mely az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja alapján égszínkék mezőben arany csíkkal készült, a névjegy helyett a székely szimbólumokkal, Nap és Hold, a Nap csillagváltozata díszítve. Így a nyolcágú Napcsillag a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsziszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben lévő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.”

Tanács Klára

 
Banner