Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.



Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIWJP-Bookmark

A mai világban egyre több szó esik a vízről, és annak kiemelt fontosságáról. Természetes igényünk, hogy tiszta és egészséges vízhez jussunk, hiszen szervezetünk kétharmad része
vízből tevődik össze. A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz minősége nem romlott, sőt a belterületi ivóvízhálózat folyamatos felügyelete csak javított a helyzeten.

Az ivóvízminőség-javítására azért van szükség, mert az Európai Uniós normákat átvéve az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékek alacsonyabbak a jelenlegi magyarországi előírásnál. Az EU-ban más – Magyarországon kevésbé népszerű – élelmiszereknek az arzéntartalma magasabb, ezért valahol szigorítani kellett. A választás az ivóvíz arzéntartalmának szigorítására esett. Ellentmondás, hogy bizonyos esetekben a magyarországi előírások a szigorúbbak, hiszen uniós szabványokat az EU a tagállamokból általánosítja, míg Magyarországon a hazai szokásokat, viszonyokat tekintik irányadónak. Svájc – aki egyébként nem Európai Uniós tagállam – ugyanazt a határértéket szabta meg az ivóvíz-szolgáltatóinak, mint ami Magyarországon is eddig érvényben volt.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy az eddig fogyasztott víz mégsem jó, pedig nagyszüleink, szüleink is ezt a vizet itták. Aggodalomra semmi ok, hiszen a jelenleg Zákányszéken fogyasztott ivóvíz arzéntartalma a magyar szabványban megengedettnek csupán a fele, azonban Magyarországra EU-s normák léptek életbe, melyek szigorúbb feltételeket jelentenek. Az ivóvíz minőségét javító programmal összességében egy olyan beruházást kell megvalósítani, amire tulajdonképpen semmi szükség nincs, EU-s szabvány írja elő, és kormányrendelet teszi kötelezővé, a törvényt pedig be kell tartani.

 

A „rossz vizet” néhányan mégis jó reklámfogásnak tartják, pánikot keltenek az emberekben.


A tényleges kockázatot felnagyítva, pénzügyi hasznot hajtanak belőle. Nem szabad felülni a
házalóknak, akik bíztatják az embereket a víztisztító berendezések megvásárlására, holott ezek a berendezések is ugyanolyan kockázati tényezőt jelentenek. A nem megfelelő karbantartás nagyobb veszélyt jelent, mint maga az a feltevés, hogy az ivóvíz minősége rossz. A települési önkormányzat feladata a törvényi előírásnak megfelelő minőségű víz biztosítása, ezt Zákányszéken meg is tesszük, jelenleg lajtos kocsiból két naponta, majd a helyi vízműnél üzembe állított víztisztító konténerből folyamatosan. Későbbiek során a teljes vízhálózat felújításra kerül, és a belterületi vízhálózatból EU-s szabványnak megfelelő ivóvíz folyik valamennyi háztartásba.

Célunk, hogy az ivóvízminőség-javító programmal a lakosság számára biztosított ivóvíz minősége elérje az uniós elvárásoknak megfelelő szintet. Az előírások betartása kötelező, de ebben az esetben teljesen értelmetlen a szűrőberendezések üzemeltetése, hiszen az ivóvíznek semmi baja nincs és nem is volt, arról nem is beszélve, hogy ez nagyon sokba fog kerülni a fogyasztóknak.

Én azt kérem a lakosságtól, hogy használja továbbra is a hálózati vizet, melyet eddig fogyasztott, mert nincs egészségkárosító hatása, de a szabványnak megfelelő ivóvizet vagy így, vagy úgy, biztosítja az önkormányzat.

„Az ivóvíz továbbra is a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer!”

 

Matuszka Antal
polgármester

Kapcsolódó írásaink:

Egészséges ivóvíz biztosítása

Egészségesebb vizet osztanak Zákányszéken is

 
Banner